“Silah veriyorlar anne, bana öldür diyorlar...”

1993 yılından bu yana 15 Mayıs, Dünya Vicdani Retçiler Günü... Türkiye’deki vicdani retçilerin sayısı son verilere göre 182... Öldürmek istemeyen, zorunluğu askerliği reddeden, savaş karşıtı, antimilitarist bu 182 kişinin hakkı Türkiye’de hâlâ yasal olarak tanınmış değil. Retlerinden vazgeçmeye zorlanıyor, ‘firari’ olarak yaşamak mecburiyetinde bırakılıyor ya da askeri cezaevlerine gönderiyorlar...

*Yaşar Kurt’un “Anne” parçasıyla bu haftanın şapgir’i sizlerle...

Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak istersenizagos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.


 

“Onlar susacak olsa da, taşlar feryat eder”

Sevag Beşiktaşlıyan, 15 Mayıs’ta anılan meş'um Nekbe Günü arifesinde, Filistinli Hıristiyanlarla ilgili bir belgesel yapan gazeteci Yasmine Perni’yle sessizce topraklarını terk eden bu insanları konuştu.

'Birbirini tanıyarak bütün bariyerleri aşmak mümkün.'

 
 

Vahakn Keşişyan, Beyrut’ta Hemşinli Ermeniler için düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Batı Ermenileri Sorunları Araştırmalar Merkezi’nin kurucusu Haykazun Alvrtsyan ile konuştu.

'Իրարու ճանչնալով կարելի է յաղթահարել բոլոր պատնէշները:'
 

Güvercinin Davası

“Güvercinin Davası”, Buenos Aires’te sahnelenen, Hrant Dink ile ilgili tek kişilik bir tiyatro oyunu. Karakter üzerinden Ermeni ulusu ve inkar edilen soykırım tarihi tasvir edilen oyunu, Ania Karen Hadjian yazdı.

The Dove’s Brief

Rumcadan Türkçeye Kavafis II: Bütün Şiirleri

İstos Yayıncılık’ın titiz çalışması K. P. Kavafis Bütün Şiirleri kitabından yola çıkarak İsmail Keskin, şiirini ‘içinde hem kışı hem de yazı taşıyan, üşütmeyen geç baharın bulutlu bir gününe’ benzettiği şair Kavafis üzerine yazdı.

Süleyman Seba, Beşiktaş’ın ta kendisidir

1947’de açılan İnönü Stadı, bu hafta sonu oynanacak Beşiktaş-Gençlerbirliği maçından sonra yıkılacak. Bu statta ilk golü atan, Beşiktaş’ın efsane ve küskün başkanı Süleyman Seba’yı, Davut Onur Dağlıoğlu yazdı.

İnsanlığın ekmek kavgası

Levent Özata, Uzakdoğu hariç bütün dünyada yoğun bir şekilde tüketilen buğdayın ve insanoğlunun bir kere yapmayı öğrendikten sonra hiç vazgeçmediği ekmeğin kısa tarihini yazdı.

Evrimsel açıdan dine bir bakış: Dine neden inanırız?

Arek Kendirli, dini stresi azaltarak ömrü uzatan bir placebo'ya benzeterek, insanlık tarihi kadar eski olan din kavramını evrimsel bir açıdan sorguluyor.

Amaaaan iyi ki Eurovision yok

Orhan Berent, bu yıl olmasa da, her yıl bu zamanlarda gündemi oyalatan Eurovision’un Türkiye için tarihini, yarışan ve heba olan şarkılarını ve harcanan şarkıcılarını yazdı.

 

 

Kategoriler

Şapgir