VAHAKN KEŞİŞYAN

Vahakn Keşişyan

Önce Lübnan Başbakanı Suudi Arabistan’da “Hayatım tehlike altında” diyerek istifa etti. Ardından Suudi Arabistan’da çok sayıda prens ve bakan yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı. Aynı sıralarda Der-Zor’u IŞİD’den kurtaran Suriye ordusu yeni hamlelere girişti. Ortadoğu’yu yakından izleyen Vahakn Keşişyan “Der-Zor’dan sonra Irak-Suriye arasında açılacak olası yol Beyrut’dan Riyad’a dengeleri bozdu” diyor.

Halep’te rejime bağlı güçlerin ilerleyişiyle muhalifler önemli mevziler kaybetti ancak bu ilerleyiş yeni bir göç dalgasına da yol açtı. Son gelişmenin bir dönüm noktası olduğu kabul ediliyor ancak bundan sonrasına dair zor sorular geçerliliğini koruyor.

İki ay önce başlatılan ‘Halep Ateşkesi’ hiçbir zaman gerçek ateşkes olmamasına rağmen, karşılıklı saldırıları az da olsa hafifletmişti. Ancak özellikle son günlerde artan şiddet ve karşılıklı bombardımanlar, Halep’te yaklaşık 50 kişinin ölümüne ve yüzlerce insanın yaralanmasına neden oldu. BM Suriye Özel Temsilcisi Di Mistura’ya göre Suriye savaşında bugüne kadar hayatını kaybedenlerin tahmini sayısı 400 bin civarında.

Spotlight’daki Mitchell Garabedian bir yabancı olmasına rağmen, yaşadığı şehri ve toplumunu, ‘daha yerli’ olanlardan çok daha fazla avunduğunu düşünüyor. Film gösterime çıktıktan sonra ‘Here & Now’a konuşan gerçek Mitchell Garabedian ise, “Bu şehirde bir yabancı olmak nasıl bir şey?” sorusuna, “Boston batan bir gemi olsa, o gemiyle birlikte yok olmaya hazırdım” cevabını veriyor.

Suudi Arabistan, Türkiye’yi İran’a karşı savaşında kullanabileceği bir müttefik olarak görüyor. İran’a karşı Batı ambargosunun kaldırılmasından sonra, Suudi kampının endişeleri henüz dinmiş değil. AKP hükümeti ise İran karşısında Suudi yörüngesinde olduğuna dair bir görüntü vermek istemezdi.