Hanzala 11 yaşında, adının anlamı “acı ot”… Üzerinde hep evini bırakıp gitmek zorunda kaldığı ‘büyük felaket’ gününün hüznü. Arkası dönük, Hanzala küskün bir çocuk… 20 Kasım’da Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanırken, onun topraklarına yine ölüm yağdı. ‘Büyük’ adamlar için birer ‘istatistik’ten ibaret yeni Hanzalalar zuhur etti yeniden. Ölümlerin olmadığı, Hanzala’nın bize yüzünü döneceği günlerin ümidiyle, bu haftanın şapgir’i sizlerle…
Yine de “her çocuk biraz eşkıya, biraz da umut”sa eğer ve “her çocuğun kalbinde kendinden daha büyük bir çocuk var”sa, çocukların artık devlet dersinde öldürülmeyeceği bir dünya dileğiyle...
Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak isterseniz, agos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.
'Biri Alevi, biri türbanlı, öteki gayrimüslim, biri tinerci… Ne oldu birlik beraberliğe?'
Ararat Şekeryan, Beyinsiz Adam'la özel hayattan güncel politikaya, eğitim sorunlarından büyük bayrak yapma yarışlarına varan dolu dolu bir söyleşi yaptı.
Türkçenin Çarents öksüzlüğü
Gizem Asya Genç, 27 Kasım 1937’de vefat eden 'Ermeni edebiyatının yaramaz/hoyrat çocuğu' Yeğişe Çarents’i anlatıyor, anımsatıyor bize.
'Hayatın içinde gürültü, gürültünün içinde de ses var. Çünkü aslolan sestir...”
Bawer Çakır, Çarşamba geceleri saat 22:00’de, Özgür Radyo’da “Dünyanın Gürültüsü” adlı programı hazırlayan, “teker teker farklı dillerde, başka şeyler söyleyen şarkılar çalan” Salih ile söyleşti.
Arabeskçiler Vatan Hainliğine Devam Ediyor Hâlâ
“Arabesk denilen iğrenç şeyi sevmemek vatanperverliktir” diye buyuran Fazıl Say'ın, dayandığı absürdlük sınırını, içinde bulunduğu büyük sorunsalı ve ona yöneltilen eleştirilerin sıkıntılarını Sertan Şentürk yazdı.
Başkentte bir futbol cinayeti
Kenan Başaran, Ankaragücü’nün küme düşmesiyle başlayan ve kulübün batmasıyla sonuçlanan süreci şapgir için yazdı.
Geçilemeyen sınırlar konuşulamayan insanlar: Ülkelerarası araştırma yapmak (3)
Türkiye ve Ermenistan'da doktora araştırması yapan Aykut Öztürk, üçüncü yazısında okuyucuyla araştırması boyunca kendine dair sorduğu birtakım soruları paylaşıp, bu sefer çuvaldızı kendisine batırıyor.
Hediye Evdoksia
İsmail Keskin, Hediye Evdoksia romanından, 9 yaşındaki Evdoksia’nın savaşın tam ortasında kaldığı bölümü playlaşıyor. Gerçek bir hikâyeden misal verip, savaşa olan cesaretinizi kırmak için...
Şapgir'in Kısa Tarihi
Arundhati Roy, Adnan Hoca, Freddie Mercury, Reşat Nuri Güntekin ve daha fazlası Serdar Aksoy'un hazırladığı şapgir'in kısa tarihinde...
Gazze Şeridi’nden Göç Hikâyeleri
“Dünya’nın en büyük açık hapishanesi”nden göç etmek zorunda kalan insanların öykülerini derleyen Mai Yaghi, küçük Muhammed’in sesini bizlere duyuruyor: “Ne zaman öleceğiz?” Beril Eski çevirdi...
Estetiğin Politikası: Mussolini ve Faşist İtalya
Faşizm ve yarattığı estetik konusunda uzman Santa Barbara Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Simonetta Falasca-Zamponi, bizim için de ‘tanıdık’ bir ulus inşası zihniyetini ve onun estetik anlayışı yazdı, Halit Yerlikhan çevirdi.
DÜNYADAN FOTO HABERLER
|
Şapgir arşivi;