Erdem Ceydilek, Ankara’nın EGO kartlarını anlatıyor. “Biraz kasıp 52 Tam ve 52 Öğrenci kartı biriktirirseniz, bu kartlardan biraz çabayla güzel iki iskambil destesi elde edebilirsiniz. Çocukluğumdaki en büyük hayalim buydu.”
Erdem Ceydilek
http://erdemceydilek.wordpress.com/
Ne bir Akbil, ne bir Kentkart! EGO kartlarını, bu diğer ikisinden ayıran en önemli özelliği, çok fonksiyonlu olması! Tamam akbilin anahtarlık olarak kullanılabiliyor olmasını kıskanıyor olabilirim ama olsun.
11-12 yaşlarında tek başına EGO otobüslerini kullanmaya başlamış biriyim, ki o zamanlar boyum daha “inecek var” düğmesine yetişmiyordu. Eskiden biletler vardı tabii, koçan halinde alınan biletler, tek tek şoför kabininin yanındaki bilet öğütücüye atılırdı. Sonra da gider körüğe otururduk. “Fazla bileti olan var mı?” sosyalleşmesinin yerini, “Fazla kartı olan var mı?” sorusu almamıştı daha. Neyse, yine nostaljiye bağladık, asıl konumuz EGO kartlarının çeşitli kullanım alanları… Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Belediye otobüsleri, AŞTİ-Dikimevi ve Kızılay-Batıkent metro hatlarında yolculuk etmek için, eğer yaşlı kartınız, polis kimliğiniz, polis üniformanız, belediye çalışanı kimliğiniz, bunların yakınları olduğunu gösteren kimliğiniz yoksa kullanmanız gereken kart EGO kartı. Çok şaşırmayın, genelde 10 kişi binse otobüse bir duraktan, sizle birlikte 1-2 kişi daha kart kullanıyor, gerisi ya selam verip, kafa tokuşturup geçiyor, ya da cüzdandan bir kimlik gösterip geçiyorlar ve sen onların ne kimliği olduğunu bilmiyorsun bile. Kafaya çok takma, al eline bir belediye gazetesi, “arkaya ilerle”: “Ankara’ya dev hayvanat bahçesi!”
Yine konudan saptık, hemen sadede geliyoruz ve EGO kartlarının alternatif kullanım alanlarını sıralıyoruz:
- Kitap ayracı olarak kullanmak en sık rastlanan yoldur. Genelde yolculuk anında okunan bir kitabın arasına bitmiş kartın konmasıyla başlar. Boyut ve kalınlık olarak gayet uygundur.
- Not almak için kullanmak da sık sık karşılaşılan bir durumdur. “Lan ben bunu neden yazmıyorum ki!” diye akla gelen bir fikri, bir taraflardan kafaya esip gelen sayısal loto numaralarını, gidilecek adresleri, kiralık ev ilanındaki telefon numarasını, yanda oturan kişinin okuduğu kitabın adını, cep telefonu olmadığı zamanlarda, tanışılan birinin telefon numarasını yazmak için birebirdir.
- Bitmiş bir EGO kartı, evde sallanan masa ve sandalyeleri sabitlemek için kullanılabilir.
Yolculuk esnasında canı sıkılmış bir yolcunun, şuursuzca katladığı ve artık katlanamaz hale gelen kartı, kayarak açılan pencerenin rayına sıkıştırdığı da az görülen bir durum değildir.
- Kule yapmaya çalışanlar çok çıkmıştır ama henüz 2. kata çıkabileni görmüş değilim.
- Biraz kasıp 52 Tam ve 52 Öğrenci kartı biriktirirseniz, bu kartlardan biraz çabayla güzel iki iskambil destesi elde edebilirsiniz. Çocukluğumdaki en büyük hayalim buydu.
- Tabii bir de özellikle teklik kartlarda aktarmaya izin verildiği yıllarda, belediyeye karşı bir sivil itaatsizlik eyleminin baş rolünde yer alması da unutulmamalı. Metronun çıkış turnikelerinde bekleyen insanlar ve bitmiş kartını atmayıp o insanlara veren yolcular. Güzel zamanlardı, güzel hatıralardı. İstendiğinde dayanışılabiliyormuş demek ki!
- Ve gelelim “1000 kart biriktirirsen belediye tekerlekli sandalye alıyormuş bir engelli vatandaşa” muhabbetine... Gerçek miydi yoksa bir şehir efsanesi miydi bilinmez ama az dolaşmadı ağızlarda bu muhabbet. Hâlâ var mıdır mesela kart biriktiren lise oğrencileri? Yalan yok, ben de yapmıştım zamanında.