Merhaba,
Şubat sayımıza Çiyil Kurtuluş’un ikinci öykü kitabı ‘Aramızda Bir Bahçe Yakınlığı’ ile başlıyoruz. Kurtuluş, kitabın dikkat çekici adına dair şöyle diyor: “Gel, diyorum okura, aramızda bir bahçe var, o kadar yakınım sana. Kaçma benden, kendinden. İnsan insana benzer.” Banu Yıldıran Genç yazdı.
Norveçli yazar Per Petterson’un ‘Benim Durumumdaki Erkekler’i öyküsünden ziyade anlatım biçimiyle okurunu kendine hayran bırakıyor. Bürkem Cevher yazdı.
Teknoloji, insanlığı kapitalizm sonrasına taşıma yolunda bize yardımcı olan biricik müttefikimiz mi, yoksa hayatlarımızı alt üst ederek bu yola taş koyan baş düşmanımız mı? Robotlar, işlerimizi kolaylaştırarak sırtımızdaki yükü azaltan sevimli dostlarımız mı, yoksa mesleklerimizi elimizden alarak bizi köle haline getiren yeni sahiplerimiz mi? Nick Dyer-Witheford, ‘Siber Proletarya’da bu tür sorular etrafında işçi sınıfının yakın tarihini ve bugünün mercek altına alıyor. Levent Özyıldırım yazdı.
Saraybosna doğumlu Hırvat yazar Milenko Yergoviç, ‘Saraybosna Marlborosu’nda öfkeye, hınca, nefrete mahal bırakmadan; metinlerde din-dil-mezhep-coğrafya vurgulu bir şovenizme geçit vermeden felaketi, tanıklığı, direnişi anlatıyor. Bu yönüyle de fark yaratıyor. Arif Tapan yazdı.
Keyifli okumalar.
Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr