21. LGBT Onur Haftası 'direniş' temasıyla 24 Haziran'da bir dizi etkinlikle başladı. Her yıl daha da artan bir katılımla gerçekleşen Onur Yürüyüşü ise 30 Haziran Pazar günü, saat 17:00'de Taksim Meydanı'nda olacak. 'Alışın her yerdeyiz!' demek ve bu sesi yükseltmek ümidiyle bu haftanın şapgir'i sizlerle...
Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak isterseniz, agos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.
N.Ç, E.A ve Sayısız Harfler
Deniz Işıker Bedir, geçen hafta iki tecavüz davasında yaşanan utanç verici adaletsizliğin ağırlığı karşısında feryat ediyor: “Başka kadınlar, başka çocuklar bunu yaşamasın, onların hayatları iki harften ibaret olmasın diye dua ediyorum.”
“Bütün Çocuklar Büyü, Biri Hariç”
Alper Canıgüz’ün 5 yaşındaki kahramanı Alper Kamu, Oğullar ve Rencide Ruhlar’dan 9 yıl sonra Cehennem Çiçeği kitabıyla geri döndü. Can Öktemer, Canıgüz’le Alper Kamu’yu ve romanlarını konuştu.
Gezi Parkı Direnişine İçeriden Bir Bakış
Gezi Parkı direnişinin içinde olan Fatih Kolivar, Taksim Dayanışması’nın taleplerinden komplo iddialarına, oluşan 'elitist' dilden adem-i merkeziyetçiliğe Gezi Parkı’na dair birçok konuyu değerlendirdi.
Simülasyonla Gerçek Arasında Gezi Parkı
Yalçın Arı, internet devriminin yol açtığı tarihsizlikle bir simülasyona dönüşen Gezi Parkı’nın oluşturduğu sis bulutunun gerçekle karşı karşıya gelişini yazdı.
İdeoloji ve İktisat'ın Duvarları - II
Orkun Saka, son zamanlarda sağ cepheden yaptığı fevri çıkışlarıyla da bilinen Harvard Üniversitesi'nden tarihçi Niall Ferguson'un, John Maynard Keynes'in, bugün Keynesyen diye de anılan iktisat teorisinin temelinin eşçinselliğe ve çocuk sahibi olmamaya dayandığını söylediği açıklamaları üzerine yazdı.
Gezi Müzikleri Üzerine
İnsanlar kendilerini ifade etmek için akıl almaz yöntemler doğurur ve tekrar tekrar üretirler; özellikle de seslerini duyuramadığında... Buna paralel olarak her direnişte olduğu gibi Gezi Parkı da kendi müziğini yarattı. Sertan Şentürk yazdı.
Şiddeti daha önce yaşamamışım
Levent Özata, bir bakıma Türkiye’nin şiddet tarihçesinin içinden geçerek, bu şiddetin travmalarının şu anki izlerini yazdı.
ABD ve Demokrasi
Servan Altıkanat, çoğu insan tarafından “petrol hırsızı emperyalist” veya “bütün kötülüklerin kaynağı” olarak görülürken, yine de demokrasi denince akla gelen ilk ülkelerden olan ABD’nin demokrasi tarihini yazdı.