GENEL

GENEL HZİ Vakfı'nın 12 Eylül dönemi faaliyetleri tekrar gündemde

Sümerler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan araştırmacı-yazar Muazzez İlmiye Çığ, 17 Kasım’da yaşamını yitirdi. Çığ’ın ölümü üzereni kamuoyunda peşpeşe üzüntü beyanları yayınlanırken Çığ'ın başında olduğu HZİ Vakfı'nın 12 Eylül darbesi sonrasında siyasi mahkumlar üzerinde ilaç deneyleri yaptığına dair tanıklıklar tekrar gündeme geldi.
GENEL Hafızalaştırma ve bellek mekânları: İmkânlar ve yeni yollar tartışıldı

Hrant Dink Vakfı ‘Demokrasi eşitlik ve bir arada yaşamı teşvik etmek için hak temelli öğrenme programları’ projesi kapsamında 4 Kasım Pazartesi günü Anarad Hığutyun Binası Havak Salonu’nda ‘Hafızalaştırma Alanında Öğrenme Pratikleri’ başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Panelde hafızalaştırma ve öğrenme pratikleri konularında önemli çalışmalar yürüten uzmanlar bir araya geldi.
GENEL 23,5 Nisan- Hrant Dink

Gazetemizin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 23 Nisan 1996'da yayınlanan Agos'ta kaleme aldığı "23,5 Nisan" başlıklı yazısı Türkiye'nin yakın tarihine ilişkin çarpıcı bir metin olarak belleklere kazındı, ayrıca "23,5 Nisan Hrant Dink Hafıza Mekân"nın ismine de ilham verdi. Geleneğimizi bozmuyor ve yazıyı yıldönümünde tekrar yayınlıyoruz.
GENEL HDV Azınlık Hakları Akademisi için başvurular başladı

Hrant Dink Vakfı Azınlık Hakları Akademisi projesinin akademi programı için başvuru süreci başladı. Program dünyadaki ve Türkiye’deki azınlık hakları çalışmalarını tartışmayı, bu konuda farkındalığı artırmayı ve çözüm önerilerinin şekillenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
GENEL Faik Ali Ozansoy ve bir vefa örneği

Faik Ali Bey’in verdiği cevap; “Bu cinayetleri işlemeyeceğime göre istifamı kabul buyurun, başkasını tayin edin, emirlerinizi o uygulasın” olur. Aldığı tehditler ve İttihat ve Terakki Partisi’nin mutasarrıflık binası önünde topladığı grubun “Gâvur mutasarrıf, çık dışarı!” tehditleri onu korkutmaz. Faik Ali Bey, mutasarrıf olarak görev yaptığı 1915’in Ocak ayından 1916’nın Mart ayına kadar Kütahya’dan tek bir Ermeni tehcir edilmez.
GENEL LGBTİ+ ölümlerinde hızlı artış

LGBTİ+ hareketi, son dönemde art arda gelen intihar ve ölüm haberleriyle sarsıldı. LGBTİ+ ölümleri dışlama politikalarıyla doğrudan ilişkili, siyasi bir mesele olduğu hâlde, hareketin parçası olan kişilerin intiharları ve çoğunlukla hizmetlere erişim engellerinden kaynaklanan ölümleri hakkında kamusal alanda konuşmak gün geçtikçe zorlaşıyor.
GENEL Azerisiz Karabağ’dan Ermenisiz Karabağ’a: Asıl zulmü halk çekiyor

Karabağ’dan on binlerce Ermeni, 10 ay süren abluka ve açlıktan sonra bölgeden tahliye edildi. ‘Tahliye’ denen de, sahip olduğu her şeyi bırakıp kendisini ilk otobüse, arabaya, kamyona atıp koca belirsizliğe gitmekti. Bu senaryonun aynısı 1980’lerin sonunda da yaşanmıştı. Yine binlerce Ermeni, yüzyıllarca yaşadıkları toprakları bırakıp bir yorgan bile almadan kaçmak zorunda kalmıştı. Aynı şeyi yıkılmakta olan Sovyetler Birliği’nin içinde olan Sovyet Ermenistanı sınırları içerisinde yaşayan Azeri nüfus da yaşamıştı. Azerbaycan’ın Karabağ’daki Ermeni halkına yaptıklarını, uluslararası kamuoyunun kayıtsızlığını izledik. Ancak burada, Bakü doğumlu olup yaklaşık 30 yıl önce Ermenistan’a göç etmek zorunda kalan gazeteci Yuri Manvelyan’ın içeriden bir eleştirisini aktaracağız.