GENEL
Hrant Dink için tasarlanan yansıtma, 18 ve 19 Ocak'ta 19.00-23.00 saatleri arasında Sebat Apartmanı'nda
2019 yılından bu yana 18 ve 19 Ocak akşamları Sebat Apartmanı'na Hrant Dink anısına üretilen yansıtmalar eşlik ediyor. 2019-2023 yılları arasında Ümit Kıvanç'ın, 2024 yılında ise Hale Tenger'in tasarladığı videolara bu yıl Memed Erdener'in videosu eklendi.
Hrant Dink'in fikir dünyası, maruz kaldığı soruşturmalar ve zamanın "ruhu"
13-18 Ocak tarihleri arası 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı'nda, Hrant Dink’in öldürülmesinin 18. yılında, onun gazeteciliği süresince yürüttüğü hakikat, adalet ve yüzleşme çabalarına odaklanan bir dizi söyleşi ve etkinlik gerçekleştiriliyor. 16 Ocak Perşembe günkü ‘Zamanın Ruhu’ başlıklı söyleşide Gazeteci Ali Bayramoğlu, Dink ailesi avukatlarından Hülya Deveci ve İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, 19 Ocak 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesinden önceki süreci ve hedef gösterilme sürecindeki toplumsal gelişmeleri, sosyal ve siyasi iklimi, o dönemin ruhunu konuştu. Söyleşinin moderatörlüğünü Işın Eliçin üstlendi.
Hrant Dink'i vurulduğu yerde ve diğer kentlerde anıyoruz
Gazetemizin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 18. yılında vurulduğu yerde anılıyor. Ayrıca farklı kentlerde ve ülkelerde anma etkinlikleri de var.
TÜİK 2024 Aralık enflasyonunu açıkladı: Aylık %1,03, yıllık %44,38
2024'ün son enflasyon verisi belli oldu. TÜİK verilerine göre Aralık ayında enflasyon, yüzde 1,03 olurken yıllık bazda yüzde 44,38 gerçekleşti. Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklilerin zam oranı netleşti. Altı aylık enflasyon yüzde 15,75 olarak hesaplandı. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Emekli maaşları, 2025 yılının ilk 6 ayında yüzde 15,75 oranında artacak. Memur ve memur emeklilerinin maaşları, 2025 yılının ilk 6 aylık döneminde yüzde 11,54 oranında zamlanacak.
Avedis Hadjian'ın "Türkiye'nin Gizli Ermenileri" başlıklı çalışması yayınlandı
Gazeteci ve yazar Avedis Hadjian'ın "Türkiye'nin Gizli Ermenileri" başlıklı çalışması İletişim Yayınları'ndan çıktı.
Cenevre’de yankılanan azınlık sesleri: Birleşmiş Milletler Azınlık Sorunları Forumu'ndan notlar
Forumun en dinamik ve bir o kadar da bilgilendirici kısmı onlarca ülkeden azınlık grubunu temsil eden sivil toplum temsilcilerinin, insan hakları savunucuları ve uzmanların yaptıkları iki dakikalık beyanatlara ayrılan kısımdı. Yüzlerce sivil toplum kuruluşu temsilcisi iki dakikalık beyanatlarına onlarca sorun sığdırmaya çalıştılar. O kısacık iki dakika, kimi ülkelerde neredeyse yarım asırdan fazla süregiden sorunları duyurma ve bastırılan onca sese karşı kuvvetli bir dile geliş fırsatı sundu.
Süryani kilisesindeki yoga etkinliği tepki yarattı
Mardin’in Savur İlçesi’ndeki Dereiçi Köyü’ne giden bir grup, Süryani kilisesinin içinde yoga yaparak, fotoğraf paylaştı. Tepkilerin ardından etkinliği düzenleyen Deliormanlı "Yetkili kişilerden tüm izinleri aldıktan sonra gerçekleştirdiğimiz kısa yoga çalışmasının bir kişiyi dahi rahatsız edeceğini tahmin etseydim asla yapmazdım" dedi.
HZİ Vakfı'nın 12 Eylül dönemi faaliyetleri tekrar gündemde
Sümerler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan araştırmacı-yazar Muazzez İlmiye Çığ, 17 Kasım’da yaşamını yitirdi. Çığ’ın ölümü üzereni kamuoyunda peşpeşe üzüntü beyanları yayınlanırken Çığ'ın başında olduğu HZİ Vakfı'nın 12 Eylül darbesi sonrasında siyasi mahkumlar üzerinde ilaç deneyleri yaptığına dair tanıklıklar tekrar gündeme geldi.