Mirzoyan ve Bayramov arasında "Ermenistan Anayasası" tartışması

Antalya Diplomasi Forumu kapsamında düzenlenen "Güney Kafkasya'da Bölgesel İşbirliğinin Zorlukları ve Fırsatları" konulu panelde, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov arasında "Ermenistan Anayasası" konusunda bir tartışma yaşandı.

Ermenistan ve Azerbaycan bir süre önce bir barış anlaşması için mutabakata vardıklarını duyurdular ancak Azerbaycan ayrıca Ermenistan'ın Anayasasını değiştirmesini istiyor. Azerbaycan'a göre Ermenistan Anayasası'nda Dağlık Karabağ'a yönelik atıflar var. Ermenistan ise uluslararası anlaşmaların Anayasa üzerinde olduğunu hatırlatıyor ve iki ülkenin zaten varılan anlaşmada birbirininin toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak tanıdığını belirtiyor. 

Panelde Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir anlaşmanın imzalanmasının önündeki engellere ilişkin bir soruya yanıt veren Bayramov, Bakü'nün ön koşullarını hatırlattı: AGİT Minsk Grubu'nun feshedilmesi ve Ermenistan Anayasası'nda değişiklik yapılması.

Bayramov, "Bütün bunlardan sonra barışa hiçbir engelin çıkmayacağından eminiz" dedi.

Ararat Mirzoyan ise şunları söyledi: "Resmi olarak söylüyorum ki Ermenistan Cumhuriyeti Anayasası kamuya açık bir belgedir. Kontrol edebilir misiniz? Ermenistan Cumhuriyeti Anayasası'nda 'Karabağ Ermenistan'dır' diyen hiçbir şey yok. Aksine, Azerbaycan Anayasası konusunda endişelerimiz var. Ama neden bunu sürekli olarak gündeme getirmiyoruz, çünkü aynı barış anlaşmasının mutabık kalınan metninde, tarafların hiçbirinin diğer ülkenin iç mevzuatına atıfta bulunamayacağı ve böylece anlaşmayı imzalamamayı haklı çıkarmaya çalışamayacağı bir madde var."

Ceyhun Bayramov ise şöyle yanıt verdi: "Bakan Mirzoyan, Ermenistan Cumhuriyeti Anayasası'nda Azerbaycan topraklarına ilişkin bir atıf olmadığını söylüyor, ancak şunu söylemek istiyorum, kelimelerle oynamayalım. Ermenistan Cumhuriyeti Anayasası, Azerbaycan topraklarının de facto ve de jure olarak Ermenistan ile yeniden birleşmesini ifade eden Bağımsızlık Bildirgesi'ne atıfta bulunmaktadır.  Gerçekte bir barış antlaşması birçok konuyu ele alır, barış anlaşmasına ne eklerseniz ekleyin, uluslararası bir yükümlülük olarak barış anlaşması ulusal mevzuattan üstün olacaktır, ancak referandumla kabul edilen Anayasa veya herhangi bir diğer yasadan üstün olmayacaktır. Anayasa sorununu çözmeden sadece barış anlaşmasına odaklanırsak, bu barış anlaşmasının ilk günden itibaren hükümsüz olacağı, ülkenin bir numaralı yasa belgesiyle çelişeceği anlamına gelir."

Bayramov, Ermenistan Anayasası ile ilgili konunun Azerbaycan açısından yeni bir ön koşul olmadığını, bunu iki yıldır gündeme getirdiklerini kaydetti.

Ararat Mirzoyan ise, Ermenistan Cumhuriyeti Anayasası konusunda karar alma yetkisine sahip tek bir organın bulunduğunu söyledi: Ermenistan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi. Mirzoyan, "Elbette, Anayasamızın önsözünde Bağımsızlık Bildirgesi'ne bir atıf bulunmaktadır, ancak hukuki açıdan, Bağımsızlık Bildirgesi'nin yalnızca Ermenistan Cumhuriyeti Anayasası'nda belirtilen maddelerinin hukuki önemi vardır ve emredici niteliktedir." dedi.

Mirzoyan "Geçtiğimiz Eylül ayında Ermenistan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, Sınır Belirleme Komisyonu hakkında bir karar yayınlayarak, sınır belirlemenin Almatı Deklarasyonu temelinde gerçekleştiğini belirtmişti" hatırlatmasında da bulundu. 

Mirzoyan Ermenistan'ın, çatışma yaşanmadığı sürece Minsk Grubu'nu feshetme sürecini başlatmaya hazır olduğunu da kaydetti.

Mirzoyan, bölgesel iletişim konusunda Azerbaycan'a yapılan tekliflere de değinerek, şu ana kadar herhangi bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Bayramov ise  "Nahçıvan ile garantilerle kesintisiz iletişimin kendileri için kilit öneme sahip olduğunu" ifade etti.

(Aravot.am, Civilnet)

Kategoriler

Genel