AİHM’den Ermenistan’a “ifade özgürlüğü” cezası

2016'da Yerevan'daki protestolarda polis şiddetine uğrayan gazeteci Hayk Grigoryan'ın AİHM'de açtığı davada mahkeme kararını verdi. İnsan Hakları Mahkemesi, Ermenistan'ı ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle, Grigoryan'a 4500 avro ödemeye mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ermenistanlı gazeteci Hayk Grigoryan’ın Ermenistan’a karşı açtığı davada kararını açıkladı. AİHM, oybirliğiyle Ermenistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi’nin (İfade Özgürlüğü) ihlal edildiğine ve davacı Hayk Grigoryan’a 4500 avro ödemesine karar verdi. Karar, “Hayk Grigoryan v. Ermenistan Davası – 2016 Rehine Krizi Protestolarında Gazeteciye Polis Müdahalesi İfade Özgürlüğünü İhlal Etti” başlığıyla duyuruldu. 

2016'daki gösteriler ve gazetecilik

Gazeteci Hayk Grigoryan, 17 Temmuz 2016'da Yerevan'daki gösterileri takip ederken polis şiddetine uğradı, darp edildi, telefonunu ile kamerasına el konuldu. Serbest bırakıldığında ise görüntülerinin silindiğini iddia etti. Gazeteci, şikayetini AİHM’e taşıdı. 
Mahkeme kararında, Grigoryan’ın basın kartı takmamış olmasına rağmen, polislerin onun gazeteci olduğunu bildiğini ve bunu kabul ettiğini belirtti. AİHM kararda, polislerin müdahalesinin Grigoryan’ın gazetecilik faaliyetlerine müdahale anlamına geldiğini değerlendirdi. Mahkeme, polislerin ekipmanı alması ve gazeteciyi darp etmesi için hiçbir haklı sebep sunulmadığını belirtti. Ermeni hükümetinin, bu polis müdahalesinin yasal ve meşru bir amacı olduğunu kanıtlayamadığını vurguladı. Bu nedenle, AİHM, söz konusu müdahalenin demokratik bir toplumda gerekli olmadığına hükmetti ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi’nin ihlal edildiğine karar verdi.
Mahkeme, Ermenistan’ın Grigoryan’a 4.500 avro manevi tazminat ödemesine karar verdi. Ermenistan’ın karara itiraz yolu açık. 

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan