Bu sayımıza ‘Robinson’un Mavi Evi’ ile başlıyoruz. ‘Robinson Crusoe’dan yüzyıllarca yıl sonra Ernst Augustin tarafından yazılan roman, insan ve mekân ilişkisi üzerine son derece derinlikli ve zihin açıcı bir metin. İpek Kotan yazdı.
Danimarkalı filozof ve teolog Soren Kierkegaard, ‘Hakikat Şaraptadır’ adlı eserinde, okurdan ciddi bir yoğunlaşma talep ediyor; okur talep edilen katılımı gösterirse ‘Hakikat Şaraptadır’ onu keyifli bir şölenin parçası kılıyor. Karin Karakaşlı yazdı.
Jean Améry, ‘Suç ve Kefaretin Ötesinde: Alt Edilmişliğin Üstesinden Gelme Denemeleri’ başlıklı kitabında Holokost ile yüzleşme hakkında konuşuyor. Améry, bu yüzleşmeyi temellendirdiği ‘suçlu-kurban’ ikiliğinde kurbanın kendini inşa etmesine veya edememesine, yani varoluş mücadelesine bakıyor. Yazar, özellikle kurban olarak konuşurken, sahip olduğu hınç duygusunu alışkın olmadığımız biçimde sorguluyor. Hıncı ‘kurtulunması gereken bir hastalık’ olarak değil de, korunması gereken bir duygu olarak savunuyor. Améry’ye göre, o hıncın amacı, faili yarattığı şiddetin ve canavarlığın hakikatiyle yüzleştirmek ve bu gerçekliğin içine çekmek.
Keyifli okumalar
Ferda Balancarferda@agos.com.tr