DENİZ KAYA

13-18 Ocak tarihleri arası 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı'nda, Hrant Dink’in öldürülmesinin 18. yılında, onun gazeteciliği süresince yürüttüğü hakikat, adalet ve yüzleşme çabalarına odaklanan bir dizi söyleşi ve etkinlik gerçekleştiriliyor. 16 Ocak Perşembe günkü ‘Zamanın Ruhu’ başlıklı söyleşide Gazeteci Ali Bayramoğlu, Dink ailesi avukatlarından Hülya Deveci ve İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, 19 Ocak 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesinden önceki süreci ve hedef gösterilme sürecindeki toplumsal gelişmeleri, sosyal ve siyasi iklimi, o dönemin ruhunu konuştu. Söyleşinin moderatörlüğünü Işın Eliçin üstlendi.

13-18 Ocak tarihleri arası 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı'nda, Hrant Dink’in öldürülmesinin 18. yılında, onun gazeteciliği süresince yürüttüğü hakikat, adalet ve yüzleşme çabalarına odaklanan bir dizi söyleşi ve etkinlik gerçekleştiriliyor. 15 Ocak Çarşamba günü “Akrabamı Arıyorum” başlıklı üçüncü etkinlikte Agos’ta yer alan “Akrabamı Arıyorum” ilanlarından yola çıkılarak köklerini, kimliklerini arayanların hikayeleri konuşuldu. Ayfer Bartu Candan’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Jülide Aral, Pakrat Estukyan, Fethiye Çetin, Ayşe Gül Altınay konuşmacı olarak yer aldı.

23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı'nda, Hrant Dink’in öldürülmesinin 18. yılında, onun gazeteciliği süresince yürüttüğü hakikat, adalet ve yüzleşme çabalarına odaklanan bir dizi söyleşi ve etkinlik gerçekleştiriliyor. Dizinin ikinci etkinliğinde "Hafıza Yetersiz- Hrant Dink İçin Bir Film'in yönetmeni Ümit Kıvanç ile söyleşi vardı. Önce film gösterildi sonra da Kıvanç izleyicilerle film üzerine sohbet etti.

8-14 Temmuz Nonbinary Farkındalık Haftası’nı geride bırakırken LGBTIQ+’ların eğitim ve barınma konularında yaşadıkları zorlukları queer bir bakış açısıyla Demir Leblebi’den Şükrü ve Ceylin’le konuştuk.

Arjantinli Ermeniler 120 bin kişilik nüfuslarıyla en kalabalık diaspora toplumlarından birini oluşturuyor. Kültürlerini yaşatmak için pek çok kurum oluşturmuşlar. JUCA hareketi, Kaiane dans grubu ve İspanyolca-Ermenice yayın yapan Nor Sevan bunlardan bazıları. Sadece Ermeni toplumunun sorunlarıyla ilgilenmiyorlar, Cumartesi Anneleri/İnsanları’na da ilham veren Plaza de Mayo Anneleri’ne destek veriyorlar, Arjantin’de devlet üniversitelerinin özelleştirilmesi kararına yönelik tepkilerin de içindeler. Yani Arjantin toplumunun bir parçası olmayı ihmal etmemişler. Buenos Aires’te yayımlanan Nor Sevan gazetesi direktörü Emiliano Lomlomdjian ile internet yoluyla Arjantinli Ermenilerin dününü, bugününü konuştuk.

Kudüs’teki Ermeni toplumu, Kudüs Ermeni Patrikhanesi’nin, Ermeni mahallesinin bir bölümünü, genel kurul onayı bulunmadan, Xana Capital’e 99 yıl için kiraya vermesinin doğurduğu sonuçlarla mücadele ediyor. Patrikhane Ermeni toplumundan gelen büyük tepkiler üzerine sözleşmeyi feshetti. Ancak bu kez de mahalle ve Ermeni toplumu, aşırı sağcı Yahudilerin ve polislerin saldırılarına, tacizlerine maruz kalıyor. Yaşananlar nedeniyle Kudüs’te Ermeni nüfusu giderek azalıyor. Mahalle sakinleri bu durumda “Save the Armenian Quarter” hareketinin kurulmasını gerekli görmüş. Gelişmeleri hareketin kurucularından Setrag Balian ile konuştuk.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin düzenlediği ‘Hrant Dink Anısına İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı’nın bu yılki başlığı ‘Bir Paradigma olarak Filistin’di. Santa Barbara Tarih bölümünde öğretim üyesi Doçent Sherene Seikaly konferans sonrası Agos'un sorularını yanıtladı.

23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı açılışının beşinci yılına da denk gelen 20-27 Nisan haftası boyunca, Hrant Dink’in “23,5 Nisan” başlıklı köşe yazısındaki anlatılara farklı etkinliklerle değiniliyor. 20 Nisan'daki ilk etkinlikte çocuklar biraraya geldi.