“Aven mansa sar e lumnyatse Roma”

Halen aşağılanan, hor görülen, sürülen ve öldürülen Romanlar için “Çingenelerin Prensesi” Esma Redzepova’dan gidenlere bir ağıt, bir marş Djelem Djelem (Gidelim Gidelim) eşliğinde, bu 8 Nisan’da Romanlar için daha iyi bir dünya dileğiyle bu haftanın şapgir’i sizlerle…

* 'Gelin benimle dünya Romanları'


Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak istersenizagos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.


Pe Plan Internațional Romanes Give Avilas*

Roman aktivist Cengiz Ilgın, yaklaşan 8 Nisan Dünya Romanlar Günü için yazdı: “Tamamen umudunu kaybetmek üzere olan bizler, dayanışma talebiyle sesimizi yükseltmek zorundayız.”

“İstanbul lezzetlerinin müziği Blues”

 
 

Yigal Schleifer’le birlikte 2009 yılında açtıkları, The Guardian tarafından “En İyi Gezi Blog”u, Saveur tarafından 2012 yılının “En İyi Mutfak Gezi Blog”u seçilen İstanbulEats.com ile CulinaryBackstreets’in yazarı Ansel Mullins’le, yemek merakını, İstanbul ve Türkiye mutfağını ve mutfak kültürlerini Sevag Beşiktaşlıyan konuştu.

Nihat Doğan’ı Eleştirmenin Dayanılmaz ‘Hafif’liği

Tuğçe Özkuş, son dönemdeki çıkışlarıyla tekrar gündeme gelen Nihat Doğan’a yönelen “elitist” eleştirilerin ‘hafif’liğini yazdı: “Onu eleştirenlerin birçoğunun, doğrudan Nihat Doğan’ın eğitim seviyesini ve mesleğini hedef alması, aslında eleştirilerinde ne kadar kokuşmuş bir elitizmin parçası olduklarının bir göstergesi değil midir?“

 

 

Kultur Shock: Anarşi Punk ve Ötesi


Savaşın ortasında kalakalmış bir popstar John Baez’in yardımıyla Amerika’ya yol eder. Halkını savaşa kurban veren bir popstar, halksız ve ülkesiz kalınca zaten anarşisttir. Sahne ismini, şöhretini, şarkılarını, o vakte kadar olan bestelerini Bosna’da bırakır. Ölümü beş dakikayla atlatan, o vakitten sonra sınırlara sövmeyi iş edinir. İsmail Keskin, Kultur Shock’ı yazdı: “Eğer birimiz acı çekiyorsa,hiç kimse özgür değildir.”
 

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Yine İsyan, Yine Darbe

Müge Dalar, 24 Mart’ta silahlı isyancı Seleka Koalisyonu’nun Orta Afrika Cumhuriyeti’nde gerçekleştiği darbenin arka planını ve bölgenin büyük güçlerinden Fransa’nın bu önemli olaya neden sessiz kaldığını yazdı.

Geçtiğimiz ay Afrika’da olup bitenler Afrika’nın Mart’ında…

Baba Geçmişi Konuşabilir miyim?

Başbakan Erdoğan’ın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Çelik’in de azınlıklara “dönün” çağrısında bulunması üzerine, akla şu sorular geliyor: “Azınlıklar neden Türkiye’de değiller? Neden gitmişler? Peki, dönmeleri mümkün mü?” Melike Karaosmanoğlu, okura bu soruların cevaplarını bugünün içinden çıkartma çabasını bağışlayan Yani Vlastos’un “Baba Konuşabilir miyim?” kitabını yazdı.

2013 Bisikletin Sıfır Yılı Olur mu?

Engin Mert, bu sene ‘büyük mit’i Lance Armstrong’un doping itirafıyla sarsılan bisiklet sporunun 2013 yılını, bahar klasiklerini ve Fransa Turu’nu, bu sporun ‘sıfır yılı’ olması beklentisiyle yazdı.

Dünyanın En Az Ziyaret Edilen 10 Ülkesi

En çok turist çeken ülkeleri az çok herkes tahmin edebilir. Peki, dünyanın en az ziyaret edilen ülkeleri nereler?  1 günde 5 kıtada bulunacak kadar gezgin Gunnar Garfors’un çeşitli kurumların istatistiklerine dayanarak derlediği listeyi Halit Yerlikhan çevirdi.

 

Kategoriler

Şapgir