Bu hafta, yine bir katliamın yıldönümündeyiz. 28 Aralık 2011’de, Roboski’de 34 kişi, F16’larla tepelerine yağan bombalarla öldürüldüler. Olayın hemen ardından söylendiği gibi doğru düzgün bir “tahkikat” yapılmadığı gibi, “istihbarat hatası” dendi, olay yine “kaza” olarak değerlendirildi. Ailelerine verilecek tazminatlarla bu “münferit olayın” kapanacağı düşünüldü. Ama öyle olmadı.
Şair İbrahim Halil Baran’ın dizeleri Roboski Katliamı’nın sloganına dönüştü: “Katır sırtında taşınan ölüler / Unutursam kalbim kurusun!”
Geçtiğimiz hafta, hayatı boyunca siyaseti savunan Milletvekili Şerafettin Elçi’yi kaybettik. Ruhu şad olsun... Asdvadz hokin lusavore [Tanrı ruhunu aydınlatsın]...
Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak isterseniz, agos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.

Ümit Kıvanç halleri: “Vicdan dışında insanları kurtaracak bir şey yok”
Ayşe Akdeniz, haller durağında bu hafta, Uludere Katliamı’nın yıldönümünde, son olarak Ağlama Anne, Güzel Yerdeyim belgeslini çeken Ümit Kıvanç ile belgeselciliği, belgesele bakışı ve bugüne kadar yaptığı işler üzerine söyleşti.
Kervan
Deniz Gezgin, tanıdık bir hikâyeyi, bu “yersiz ve havasız” dünyada, yükü “ne külçe altın, ne ipek kumaş; sade bir lokma” olan bir kervanın, bir “Vur!” emriyle açılan boşlukta kayboluşunu anlatıyor.
Suskunluk, Siyaset ve İslami Duruş Üzerine
Ali Bedir, Roboski’de ve sonrasında yapılanlara ve yapılmayanlara karşı çıkıyor ve Said Nursi’nin sözleriyle itiraz ediyor: “Rıza-yı küfür, küfür olduğu gibi, zulme rıza da zulümdür.'
Varto Mahallesi
Abdullah Ataşçı, Varto Mahallesi’nin efkarlı ziyaretçilerinin vicdanlarından Türkiye’nin yakın tarihine bakıyor öyküsünde: ”Hiç öldüm mü ben bu mezarda?”
'Koleksiyonerler, duygu dünyaları, kalpleri ve hayalleri zengin insanlardır'
Tuğçe Özkuş, Ankara’da bulunan “Baykuşlar ve Diğerleri Koleksiyon Evi”nin sahibi Ahmet Çomak’la, yalnız koleksiyon evine özel olan “Baykuş” içeceği eşliğinde baykuşları ve koleksiyonerliği konuştu.
Hadi Şu “Pencere”den Bakalım
Cansu Karagül, 2012’nin ikinci yarısında kurulan Ray Performans Kolektifi’nin ilk oyunları “Pencere”yi yazdı.
Senegal, eski Çad diktatörünü yargılayacak
Müge Dalar, Afrika’nın Aralık’ı ile birlikte 20 yıldır Senegal’de sürgünde bulunan, Çad’ın eski diktatörü Hisséne Habré’nin, Senegal tarafından yargılanmasıyla ilk kez bir Afrika devletinin, bir başka Afrika devletinin devlet başkanını yargılamasını yazdı.
Ayrıca Afrika'da Aralık ayında yaşanan gelişmelere buradan fotoğraflar eşliğinde göz atabilirsiniz.
Erasmus, Avrupa'nın Başarı Hikâyesi mi?
Jan Truszczyński, openDemocracy’deki makalesinde, Türkiye’de üniversite öğrencilerinin rağbet gösterdiği Erasmus öğrenci değişim programını ele alıyor ve soruyor “Erasmus Avrupa’nın başarısı mı?” Halit Yerlikhan çevirdi.!