Arto Tunçboyacıyan’ın Zeytuni Dzar (Zeytin Ağacı) şarkısı eşliğinde bu haftanın şapgir’i sizlerle…
Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak isterseniz, agos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.
İlk'Bahar
Deniz Gezgin, “dağlarına bahar gelen memleketi” yazıyor, sonu iyiye varan bir masal anlatıyor, bir bahar masalı, bir barış masalı.
Arjantinli Ermenilerin dostu Papa I. Francis
Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio’nun, I. Francis ismiyle Papa seçilmesi üzerine, kendisi de Arjantinli bir Ermeni olan Avedis Hadjian, Arjantinli Ermenilerin bu konuda nabzını tuttu ve izlenimlerini şapgir için yazdı.
Pope Francis I, a friend of the Argentine-Armenians
'Anma, soğuk yenen bir yemektir'
Geyler Berlin'deki Soykırım Anıtı'nda profil fotoğrafı çektirirse ne olur? Nasıl bir tartışmanın ateşi fitillenir? Son günlerde İngiltere, Almanya ve İsrail'de en fazla konuşulan blogun sahipleri Romm Lewkowicz ve Ariel Ashbel ile S. Aykut Öztürk şapgir için konuştu.
Unutulmuş Bir Portre: Suat Derviş
Atacan Atakan, hiç kimseye baş eğmeden yaşadığı bir ömürden sonra, belki de bu “baş eğmez”liğinden ötürü unutulmuş, unutturulmuş bir kadını, Suat Derviş’i yazdı.
En Tatlı Günah: Domates
Levent Özata, İtalyanların “altın küre” dediği ve Avrupa’ya ilk kez 15. yüzyılda frengi karşılığında transfer edilen domates meyvesinin hikâyesini, başrolde olduğu bir tarifle yazdı.
‘Sınır’ı yok toprağın
Hrant Dink Vakfı’nın 2013 ajandasında dendiği gibi İnsanlığın yaşam serüvenini can alıcı bir biçimde özetleyen kelimelerden biri: ‘sınır’. Ranya Aydın, hayatımızı her yerinden kesen işte o ‘sınır’ların aslında olmayışını yazdı.
Bir Avrupa Baharına Doğru
Ulrich Beck, Avrupa’yı sarsan ekonomik krizle birlikte artık yeni bir Birlik kavramı ve dolayısıyla ‘yeni bir Avrupa’ kavramı inşa edilmesinin gerekliliğini yazdı, Halit Yerlikhan çevirdi.
Hakiki Kurgu, Kurgusal Hakikat
Usame Bin Ladin’in öldürülmesine uzanan 10 yıllık dönemi anlatan Zero Dark Thirty’nin yönetmeni Kathryn Bigelow, yapılan işkencelerin tarafsızlığı korumak adına filmde yer aldığını söylüyor. Peki tarafsızlık mümkün mü? “Sadece gösterme”nin sorumluluğu yok mu? Ecem Yıldırım yazdı.