Bundan sonra her hafta, Serdar Aksoy’un yazacağı saatli maarif takvimi tadındaki Şapgir’in Kısa Tarihi sizlerle olacak. Tabii; isim, yemek ve günün şiirini de unutmadan... Bu hafta, “Şapgir bugünlere nasıl geldi? Gulu gulu dansı yapanlar şu anda nerede? Onu bunu bırak, Arif'in Manchester'a attığı gol nasıldı?”
Serdar Aksoy
serdaraksoy@yandex.com
Sabah uyanınca saatli maarif takviminden bir yaprak koparma devri ne zaman kapandı, biliyor musunuz? Takvimden hunharca sekiz on yaprak birden koparmaya başladığınız gün tam olarak… Bugün 20 yaş üstü hemen herkes, saatli maarif takvimi konseptini ana hatlarıyla hatırlıyordur.
Tarihte bugün, günün yemeği, bugün doğacak çocuklara verilebilecek isimler, namaz vakitleri ve günün sözü gibi bilgiler vardı her yaprağın üzerinde. Anneannenizin evinde mesela, günü gelmeden bir yaprak kopardığınızda ebeveynlerinizin gözlerindeki -en iyi ihtimal- “bu çocuk hiperaktif, -en kötü ihtimal- “bu çocuk gerizekalı” bakışını üzerinizde hissetmişsinizdir çok kez.
İşbu gelenekten devraldığımız güçle, “merhaba” dediğimiz “Şapgir”de geçmiş yıllarda neler yaşandığını fazla ayrıntıya girmeden, dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışacağız. Tabii; isim, yemek ve günün şiirini de unutmadan...
3 Kasım, Şap
Bugünden 10 yıl geriye gidelim. 3 Kasım 2002'de, yeni kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi, 1999 seçimlerinde meclise giren ANAP, DSP, MHP, DYP ve SP'yi sandığa gömdü. Cem Uzan'ın Genç Partisi'nin yüzde 7.5 oy alarak meclis dışında kaldığı seçimlerde, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen de yanlışlıkla CHP yerine, AKP'ye mührü basmıştı.
Seçimlerden devam edecek olursak, 1992'de Bill Clinton ABD Devlet Başkanı seçilirken, 1970'te Salvador Allande Şili Devlet Başkanı oldu. Dünyanın yörüngesinde dolaşan ilk hayvan Laika da -Sputnik II'yle- bu zorlu yolculuk için 1957 yılının 3 Kasım gününü seçmişti. Türkiye'de kimilerinin cinayet, kimilerinin feraset olarak tanımladığı Arap Alfabesi'nden Latin Alfabesi'ne geçiş de yine bir 3 Kasım gününde (1928) gerçekleşmişti.
3 Kasım'ın derin devletin iyot gibi açığa çıkması noktasındaki öneminden bahsetmeden geçmek olmaz. Tarih: 3 Kasım 1996. Yer: Susurluk, Çatalceviz mevkii. Saat: 19:25. DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak, Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ, kırmızı bültenle aranan Abdullah Çatlı ile 26 yaşındaki sevdiceği Gonca Us, Hüseyin Kocadağ'ın kullandığı Mercedes marka otomobille benzinlikten çıkmakta olan bir kamyona çarpar. Sedat Bucak ve kamyon şoförü dışında herkeslerin mevta olduğu bu kazadan sonra devlet-mafya-siyaset üçgeninde yaşanan karanlık ilişkilerin aydınlatılması için “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika” karanlık eylemleri başlatılır. Akabinde, Necmettin Erbakan -başbakan- bu eylemi “gulu gulu dansı yapıyorlar” ifadesiyle, dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan ise “Mumsöndü oynuyorlar” yorumuyla değerlendirmişti.
4 Kasım, Gir
2001 krizinin tüm sıcaklığıyla hissedildiği günlerdi. Ankaralı esnaf Ahmet Çakmak kuş uçurtulmayan Başbakanlığa elinde bir yazarkasayla gelmiş ve beklemeye koyulmuştu. Çakmak, öyle kararlıydı ki, yapacağı eylemi gazetecilere bile anlatmıştı. Başbakan Bülent Ecevit Başbakanlık binasından çıkıp arabasına bineceği sırada harekete geçen Ahmet Çakmak, “Sayın Başbakan'ım, ben bir esnafım” diye seslendikten sonra elindeki yazarkasayı Ecevit'e fırlatmıştı. İşte Ahmet Çakmak adlı yurttaşın Ecevit'e fırlattığı o yazarkasa, 1879 yılında ABD'li mucit James J. Ritty tarafından icat edilmişti.
Herkesin şikâyetçi olduğu ve üniversiteleri bağımlı ve güdümlü bir konuma çeken YÖK Yasası da bir 4 kasım günü kabul edildi. 1981'de kabul edilen YÖK Yasası'na göre; söz konusu kurum, yüksek öğretimden sorumlu tek kuruluş olarak üniversitelerin üzerinde bir sözde hami görevi görüyor.
1983'te Milli Demokratik Devrim tezinin fikir babalarından Doğan Avcıoğlu, bir yıl sonra da, intihar eden oğlu Vedat için “Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın” şiirini yazan melankolik şairimiz Ümit Yaşar Oğuzcan hayata veda etti yine bir 4 Kasım günü. ABD tarihinin ilk siyahi Devlet Başkanı Barack Obama, 4 Kasım 2008'de oyların yüzde 52'sini alarak göreve gelmişti.
İsim:
Cemal (Erkek, kadın fark etmez)
Yemek:
Domates çorbası
Şapgir Şiiri:
Ölüyorum tanrım
Bu da oldu işte.
Her ölüm erken ölümdür
Biliyorum tanrım.
Ama, ayrıca, aldığın şu hayat
Fena değildir...
Üstü kalsın...
Cemal Süreya
Şapgir'de bu hafta;