TRAVMA
"Kendimizi ve çocuklarımızı travmadan korumalıyız"
Son dönemde ülkede yaşanan travmatik olaylar herkesin ruh sağlığını farklı şekillerde etkiledi. Yaşadığımız karmaşayı anlamlandırmaya çalışırken, sebepsiz tedirginlik, yüksek seslerde irkilme, panik atak ve depresyon, geleceğe dair umudumuzu yitirme gibi psikolojik sorunlar yaşamaya başladık. Özellikle çocukların olumsuz şekilde etkilendiği bu ortamda, Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu Garakyan’a danışarak, yaşadığımız yoğun kaygı ve stresle başa çıkmanın yolları üzerine konuştuk.
‘Hepimiz için dışarıda yabancısı olduğumuz bir cellat var’
İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve Uluslararası Travma Çalışmaları Direktörü Doç. Dr. Ayten Zara’ya bir türlü tam olarak ifade edilemeyen ruh halimizi ve ruh sağlığımızı korumak için neler yapmamız gerektiğini sorduk.
Ya görünmeyen yaralar?..
Suruç ve Ankara katliamlarının ardından kurulan “Psikososyal Dayanışma Ağı”, şiddet sarmalının devam ettiği bu ortamla başa çıkmakta zorlananlara, psikolojik destek vermeye devam ediyor.
Katliamlar nesiller boyu derin izler bırakır
Ankara Katliamı’nda onlarca aile yakınlarını kaybetti, yüzlercesi de yaralarıyla hayatta kalmaya kalmaya çalışıyor. Yaşanan bu travmanın altından nasıl kalkabileceğimizi, Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin anlattı.
Türkiye ‘imkânsız yas’ dönemini geride bırakıyor
Fransa’da yaşayan psikanalist ve felsefeci Hélène Piralian Simonyan'la Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı dolayısıyla, travma, yas ve aktarım üzerine bir söyleşi yaptık.
‘Kadınlar 1915 ve 1938 anlatılarında bugünü arıyor’
‘İradenin İyimserliği’, 2000’li yıllarda kadınların yüz yüze kaldıkları sorunlara ve farklı kollara dağılan üretimlerine 14 farklı metinle bakıyor. Derlemede yer alan metinlerden biri 1915 veya Dersim 1938’den yola çıkan kadın yazarların üretimine odaklanan ‘İçlerini Ateşe Gösterenler’ başlıklı inceleme. Metnin yazarı Sema Aslan, acının edebiyata konu olmasını ve kadın yazarların geçmişle bağını anlattı.
"Yüzleşme olmadan, travmalarla baş edilemez"
Şebnem Korur Fincancı, bu yıl altıncısı verilen Hrant Dink Ödülü’ne değer görüldü. Fincancı’ya insan hakları mücadelesine adadığı hayatını, tek başına müdahili olduğu Ergenekon Davası’nı ve yüzleşilmeyi bekleyen onlarca acıya rağmen, umudunu nasıl koruyabildiğini konuştuk.
Ezidi kamplarına kaygı ve korku hâkim
Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Ezidilerin IŞİD işgalinden kaçarak geldiği Türkiye sınırındaki kamplarda incelemelerde bulundu. Hazırlanan raporda, Ezidiler arasında korku ve kaygının oldukça yaygın olduğu belirtilip, şiddetin barbarca yönlerinin travmatik yıkımı daha da derinleştireceği uyarısında bulunuluyor.