Silivri açıklarında 3,9 büyüklüğünde depremin ardından İstanbul'da ikinci 6,2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem sonrası artçı sarsıntılar yaşandı.. Panik nedeniyle yüksekten atlayan 151 kişi yaralandı.
10 saniye hissedilen deprem büyük panik yarattı. Deprem çevre illerde de hissedildi. Artçı depremler devam etti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların tüm ekipleri saha taramalarına başladığını söyledi.
AFAD, depremin ardından riskli binalara girilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
Haberleşmelerin kısa mesaj servisi (SMS) ve veri tabanlı mesajlaşma yazılımlarının kullanılması önerildi
İstanbul Valiliği'nin sosyal medya hesabından Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Sayın vatandaşlarımızın dikkatine; Deprem nedeniyle hasar gören ya da hasar gördüğü düşünülen binalara lütfen girmeyiniz. Zorunlu olmadıkça aracınızla trafiğe çıkmayınız. GSM hatlarını zorunlu haller dışında kullanmayınız."
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum şu bilgileri verdi:
Şu an itibariyle 378 yapısal ihbar bize ulaştı. İstanbul'da 7,5 milyonu aşkın bağımsız birimi düşündüğümüzde, burada şu ana kadar 378 yapısal hasar talebi bize ulaştı. Hemen incelemelerimizi yaptık. Vatandaşlarımızın endişelerini haklı buluyoruz. 12 binamızı tedbiren boşalttık."
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da meydana gelen depremlere ilişkin açıklamasında "Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor" dedi.
Görür şunları söyledi:
"İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak."
"Deprem, deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir."
“Tetiklemez diyemeyiz”
Agos’un sorularını yanıtlayan TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arda Keşişyan da, “Artçılar devam edecek. Başka bir büyük depremi tetiklemez diyemeyiz. Şimdilik eski binalara veya hasar almış binalara girmemek dışarda güvenli bölgelerde kalmak lazım. Eski binalar 2000 öncesini kapsıyor genelde. Depremi zemini kötü eski binalar daha fazla hissetti. Korkulacak bir şey yok. Binalarında ilk kendileri gözlem yapmalılar kolonlarda kirişlerde vs herhangi bir çatlak varsa bir uzmana kontrol ettirip ona göre binaya girmeliler” ifadelerini kullandı.
Bakırköy Dadyan Okulu ve Dzınunt Surp Asdvadzazni Kilisesi ile Yeşilköy Okulu ve Surp Istepanos Kilisesi'nin hasar almadığı öğrenildi.