LOBİ
Guardian: 'Azerbaycan’da kara para aklama ve lobicilik için 2,9 milyar dolar’
Guardian gazetesi, Azerbaycan'ı yöneten elitlerin, 2,9 milyar dolar değerinde gizli bir fonu Avrupalı siyasetçilere ve gazetecilere para dağıtmak, lobicilik faaliyetleri yürütmek, lüks ürünler satın almak ve kara para aklamak için kullandığını yazdı.
Türkiye’nin lobicisinin Clinton’dan ricası
ABD Dışişleri Bakanlığı, Clinton’un görev süresi boyunca yaptığı yazışmalara ait 55 bin sayfalık belgeyi tarayarak, bunların bir bölümünü yayınlıyor. Ortaya çıkan son e-mail yazışmaları tartışma yarattı, çünkü bir lobi çalışanı David Mercer, Ankara’nın aylık 25 bin dolar ücretle, Ermeni Soykırımı yasa tasarısına karşı kongre üyelerini etkilemeye yönelik çalışmalarda bulunması için tuttuğu bir görevli.
Bir festival daha lobicilik kurbanı oldu
Meksika’nın başkenti Meksiko’da yapılması planlanan ‘Ermeni Filmleri Festivali’, festivalin başlamasına bir gün kala, ani bir kararla iptal edildi. Meksika’nın en saygın dergilerinden ‘Proceso’da yayımlanan habere göre bu kararın ardında Türkiye ve Azerbaycan lobisi var.
ABD’de Türkiye lobisine karşı kampanya
Amerikalı Ermenileri temsil eden kurumların oluşturduğu koalisyon, ABD’deki çeşitli şirketlere, üniversitelere ve sivil toplum kuruluşlarına mektup göndererek, Türkiye adına Ermeni Soykırımı’nı inkâr etmek için ülkede lobi faaliyetleri yürüten iki danışmanlık firmasıyla iş ilişkilerini kesmeleri çağrısında bulundu.
Diaspora’dan 'paralel' itirazı
Başbakan Davutoğlu’nun 'lobi' açıklamalarını ABD’deki Diasporanın önemli isimlerine sorduk. Ortaya çıkan tablo, Başbakan Davutoğlu’nun söylediğinin aksine ABD’de Diaspora kurumlarıyla Gülen Cemaati arasındaki ilişkilerin hiç de sıcak değil.
Türkiye'nin '100. yıl eylem planı'
7. Büyükelçiler Konferansı'nda yapılan açıklamalarla soykırımın 100. yılı için Türkiye’nin hazırladığı ‘eylem planı’ somutlaştı. Plana göre, ‘konunun tarihçilere bırakılması’ tezi yine başrolde olacak, kilise restorasyonları ön plana çıkarılacak. Dış komisyon üyeleri ise yurtdışında 'şok yaratıcı' lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını belirtiyor.
‘Devleti bu şekliyle kabul ederek cumhurbaşkanı adayı olamazdım’
HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yıllardır resmi devlet politikaları ile mücadele etmiş
kimliğiyle sıradışı bir Cumhurbaşkanı adayı. Kendisiyle devleti sorguladığı noktalar,
barış süreci ve HDP’nin yapı ve işlevine ilişkin söyleştik.
ABD’de ‘havyar diplomasisi’ dönemi
Edvin Minassian, yıllardır ABD’de devam eden Ermeni ve Türk diasporaları arasında devam eden mücadelenin yeni oyuncusu olan Azeri lobisini, ABD’deki tabirle ‘havyar diplomasisi’ni yazdı.
‘İslamlaşan Ortadoğu’da Hıristiyanlar Batı’yla pazarlığın konusu haline geldi’
Arzu Yılmaz, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde ‘Irak Kürdistanı’ndaki Kürt mültecileri’ üzerine doktora tezi yazıyor. Yılmaz tezi için gerçekleştirdiği saha çalışması dolayısıyla 2010-2013 arasında Irak Kürdistanı’nda yaşadı. Yılmaz’la yeniden yapılanan Kürt siyasi hareketini, önceliklerini ve Hıristiyanlara bakış açısını konuştuk.
Kürtlerin özgürlüğü, Ermeniler ve Süryaniler için adaletin garantisi değildir
Tarihçi Taner Akçam ile KCK Eşbaşkanı Bese Hozat’ın “Milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri” sözüyle başlayan tartışma çerçevesinde Kürt siyaseti ve Ermeni meselesi hakkında konuştuk. Akçam, siyasi geçmişi itibariyle Abdullah Öcalan’ı ve PKK’yı yakından tanıyan gözlemcilerden biri olarak 1970’lerden günümüze Kürt siyasetinde yaşanan değişime de dikkat çekti.