Guardian gazetesi, Azerbaycan'ı yöneten elitlerin, 2,9 milyar dolar değerinde gizli bir fonu Avrupalı siyasetçilere ve gazetecilere para dağıtmak, lobicilik faaliyetleri yürütmek, lüks ürünler satın almak ve kara para aklamak için kullandığını yazdı.
Gizli banka kayıtlarının Danimarka gazetesi Berlingske'ye sızdırılmasının ardından, Organize Suç ve Rüşvet Kaydı Projesi (Organized Crime and Corruption Reporting Project) ile içinde Guardian'ın da olduğu bazı Avrupa gazetelerinin yürüttüğü, 'Azerbaycan Çamaşırhanesi' (Azerbaijan Laundromat) adını taşıyan araştırma, 30 aylık bir veri setini içeriyor.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, 2012-2014 yılları arasında faaliyet gösteren gizli fondaki para, İngiltere merkezli dört adet şeffaf olmayan şirket aracılığıyla dağıtıldı.
Araştırmaya göre paranın kaynağı her ne kadar belli olmasa da araştırmayı yürütenler para kaynağının Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e ve ailesine kadar uzandığını iddia ediyor.
Araştırmada aynı zamanda Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki şirketlere de büyük oranda paranın gönderildiği iddia ediliyor.
‘İnsan hakları ihalleri için rüşvet’
Gizli fondan, Azerbaycan'daki insan hakları ihlallerine göz yummaları için Avrupalı siyasetçilere ve gazetecilere para verildiği öne sürülüyor.
Lobicilere, gazetecilere, siyasetçilere ve iş insanlarına ödenen paraların 2013 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Azerbaycan'ı insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda eleştiren bir raporun aleyhinde karar alınması gibi durumlarda başarı gösterdiği kaydedildi.
Araştırmaya göre gizli fondan para alan herkes paranın kaynağını bilmiyor olabilir.
Azerbaycan ve Rusya'dan gelen paranın İngiliz şirketleri üzerinden dağıtıldığı, Avrupa'nın önde gelen bankalarından Danske'nin Estonya şubesi üzerinden ödemelerin yapıldığı aktarıldı.
Danimarka merkezli Danske Bankası, 'kara para aklama ve yasa dışı faaliyetlerin' gerçekleştiğini kabul ederken, 2014 yılında kaynağı belli olmayan başka ödemelerin meydana geldiğini ifade etti.
Estonya'daki finansal işlemleri denetleyen kurum ise bu şubede gerçekleşen kara para aklama işlemlerinin tespit edilmesinde başarısızlığa uğranıldığını aktardı.
'Fon daha büyük olabilir'
Araştırma, fonun büyüklüğünün 2,9 milyar dolardan da fazla olabileceğini ayrıca vurguluyor.