NAYAT KARAKÖSE

Forumun en dinamik ve bir o kadar da bilgilendirici kısmı onlarca ülkeden azınlık grubunu temsil eden sivil toplum temsilcilerinin, insan hakları savunucuları ve uzmanların yaptıkları iki dakikalık beyanatlara ayrılan kısımdı. Yüzlerce sivil toplum kuruluşu temsilcisi iki dakikalık beyanatlarına onlarca sorun sığdırmaya çalıştılar. O kısacık iki dakika, kimi ülkelerde neredeyse yarım asırdan fazla süregiden sorunları duyurma ve bastırılan onca sese karşı kuvvetli bir dile geliş fırsatı sundu.

G. Afrika'da Apartheid rejimine karşı mücadele eden, yeni anayasının mimarlarından biri olan Albie Sachs Uluslararası Hrant Dink Ödülleri ve 'Geçmişe Bakmak, Geleceği Tasarlamak' konferansı için İstanbul'daydı. Nayat Karaköse Sachs ile Mandela ile birlikte yürüttüğü mücadele yıllarından bugüne uzanan çarpıcı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Nadya Gülmezgil, başkalarını çoğaltan insanlardandı. Huzur içinde, ardından okunan dualar eksik olmadan yatsın. Onu çok özleyeceğiz.

Yolculuk sadece mesafeler kat etmekle alakalı değil aslında, seyahat eden kişinin vardığı mekân o kişinin zihinsel, ruhsal ve duygusal bir iç yolculuk yapmasına da vesile olursa söz konusu seyahat eşsiz bir deneyime dönüşür. Geçtiğimiz ay Güney Afrika’ya yaptığım seyahat zihinsel ve duygusal bir yolculuğa da çıkabildiğim, hayatı ve yaşamı kutlayabilmenin değerini hatırlatan bir deneyim oldu.

24 Nisan'da gözler Yerevan’a dikilmişken, Kim Kardashian Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan bir yandan ‘barış’ çağrısı yapıp, örtülü bir taziye dileyen ama bir yandan da inkârcılıkla bezenmiş ilan hakkında tepkisini ortaya koyan ve meramını samimiyetle aktaran bir yazı yazmakla meşguldü.