Kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olan ve altı gündür yoğun bakımda uyutulan milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in son durumuna ilişkin açıklama yapan doktorları sağ kalbin kısmi olarak kasılmaya başladığını ancak nörolojik durumunun belirsizliğini koruduğunu söyledi.
16 Nisan'da kalple ilgili sorunlarla Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırılan ve 12 saat süren bir operasyon geçiren DEM Parti milletvekili ve sinemacı Sırrı Süreyya Önder'in durumuna ilişkin Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, bilgi verdi. TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin, hayati tehlikesi halen çok yüksek riskleriyle birlikte devam etmektedir. Hastamız nörolojik olarak baktığımızda, bizleri ciddi endişelendiriyor” dedi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertan Sağbaş, “Sağ kalp, kısmi olarak kasılmaya başlamıştı. Bu, aslında iyi haberdi. Bu, kalbin yavaş yavaş açıldığını gösteriyordu. Nörolojik durumu ise belirsizliğini koruyor” diye konuştu.
Sırrı Süreyya Önder'in, yoğun bakım ünitesinde 6. gününde hayati tehlikesinin, halen çok yüksek riskleriyle birlikte devam ettiğini belirten Çiftçi, şu bilgileri verdi:
"Hastamız Sırrı Süreyya Önder'e cumartesi günü, kalp cerrahlarımız tarafından toraksın açılması işlemi yapılmıştır ve açıldığında ameliyat yerimizde herhangi bir kanamanın olmadığı, herhangi bir enfeksiyonun olmadığı ve cerrahi alanların temiz olduğu görülmüştür. Farklı olarak sağ kalbin kasılmaya başladığını, biliyorsunuz ameliyatın ilk yapıldığı gün kalbin kasılmadığını ifade etmiştik, sağ kalbin belirgin bir şekilde kasılmaya başladığını gördük. O günden beri hastamızın, hemodinamisi stabil, tansiyonu iyi, arter trasesi güzel, tama yakın olmasa da sağ kalp kasılmaya başlamıştır. Belirgin bir fark vardır."
Nörolojik endişeler
Dün ise hastamızın cerrahi drenlerinden bir miktar kanama olunca ikinci bir revizyon işlemi daha yapılmıştır. Bunlar da kalp cerrahımız vasıtasıyla birtakım cerrahi tekniklerle gayet güzel kapatılmıştır. Şu an hastamızın hemodinamisi stabildir, tansiyonu iyi ancak ECMO desteği ve inotropik desteği devam etmektedir.
Fakat hastamızın nörolojik durumuna gelince biliyorsunuz ilk andan itibaren hastamızın şuuru kapalı. Hastamızın şuuru, halen kapalı ve refleksleri istediğimiz seviyede değil. Hastamızın nörolojik değerlendirmeleri halen devam etmekte, beyin kan akımı iyi durumda. Bu açıdan hastamız nörolojik olarak baktığımızda, bizleri ciddi endişelendiriyor. Bu açıdan hastamızı son derece yüksek riskli buluyoruz. Bu yüzden ciddi bir zamana ihtiyacı var."
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çifti, uyutma süresi ile alakalı bir soruya, "Uyutma süremizle ilgili 10 ila 40 gün süresi yanlış anlaşıldı. ECMO’nun kalabilme süresi 10 gün de olabilir 40 gün de olabilir. Hastamızın ihtiyacına bağlı yoğun bakımdaki hocalarımızla birlikte vereceğimiz karar bu" dedi.
Kalp hala güçsüz
Önder’in tedavisinde görev alan hastanenin kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ertan Sağbaş da şu açıklamalarda bulundu:
"Sağ kalp, kısmi olarak kasılmaya başlamıştı. Bu, aslında iyi haberdi. Bu, kalbin etkilendiğini ve yavaş yavaş açıldığını gösteriyordu. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor aslında. Ama hala daha kalp güçsüz. Bunun için biraz daha bekleyeceğiz. Desteğimiz devam ediyor. Kalbi destekleyecek ilaçları azaltıyoruz. İç organların durumu iyi ama daha önümüzde çok uzun bir yol var. Ama kalp açısından kısmi de olsa bir iyileşme olduğunu söyleyebilirim. Süreç beklendiği gibi ilerliyor aslında kalp yönünden bakmak gerekirse. Nörolojik durumu ise belirsizliğini koruyor.”