Merhaba,
Bu sayımıza Kerabaydzar Boğos Levon Zekiyan’ın ‘Kayıp Kentten Manevi Vatana: Ermeni Tarihine Toplu Bir Bakış Denemesi’ ile başlıyoruz. Kitap, Zekiyan’ın 198196 yılları arasında kaleme aldığı yazıların bir araya getirildiği 2000 tarihli İtalyanca bir derlemeye dayanıyor. İtalyanca baskıdaki üç bölüm, yazıldıkları dönemin gündemine sıkı sıkıya bağlı olmaları nedeniyle ve yazarın da onayıyla Türkçe baskıya dahil edilmemiş. Öte yandan, kitabın sonuna, Zekiyan’ın Hrant Dink Vakfı’nın 2010 yılında düzenlediği ‘Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’de Kültürel Etkileşimler Sempozyumu’nda yaptığı açılış konuşmasının metni eklenmiş. Ayrıca girişte İtalyan dilbilimci Giancarlo Bolognesi’nin kısa sunuş yazısı ve sonda bir Ermeni tarihi kronolojisi mevcut. Murat Cankara yazdı.
Olga Tokarczuk’un ‘Koşucular’ı bu yılın Man Booker Uluslararası Ödülü’nü kazandı. Polonyalı yazar Tokarczuk, 1990’lardan itibaren romanlarıyla dikkat çekti. 2000’lerde çizgisini biraz değiştirip, denemeroman tarzına dönen yazarın ‘Koşucular’ı deneme, anı, uzun öyküler, anekdotlar şeklinde ilerliyor. Banu Yıldıran Genç yazdı.
José Eduardo Agualusa’nın ‘Unutmanın Genel Teorisi’, başlangıçta yalnız yaşayan bir kadının hikâyesi gibi gözükse de çok daha derinlikli bir roman. Roman, Afrika’nın tarihi acılarla dolu ülkesi Angola’ya ışık tutuyor. Esra Karadoğan yazdı.
Keyifli okumalar.
Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr