GENÇLER
İlk kez oy kullanan gençler anlatıyor
24 Haziran seçimlerinde milyonlarca genç ilk kez oy kullandı. Biz de bu büyük grup içinde yer alan Ermeni, Rum, Yahudi ve Süryani gençlerin duygu ve düşüncelerini öğrenmek istedik. 18 yaşını aşmış ancak çoğu hala lise öğrencisi olan bu gençlere iki soru yönelttik. İlk olarak “İlk kez sandığa gittiniz. Sandığa giderken düşünce ve hisleriniz nelerdi?” dedik. İkinci olarak da “Seçim sonuçları sizde geleceğe dair nasıl bir his ve beklenti yarattı?” sorusunu yönelttik. İşte yanıtlar.
‘Yanyana’ projesi tanıtıldı
Rum Cemaat Vakıfları Destekleme Derneği (RUMVADER), Boyacıköy Surp Yerits Mangants Kilisesi Vakfı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Yanyana Ortak Bir Gelecek’ projesi Ermeni toplumuna tanıtıldı. 9 Şubat Cuma akşamı Feriköy Sanat ve Kültür Sevenler Derneği’nde yapılan tanıtım toplantısına RUMVADER Başkanı Andon Parizyanos, Hrant Dink Okulu hayırseverleri Talar ve Harutyun Horozoğlu ile okulun öğretmenleri ve davetliler katıldı. Projenin koordinatörleri Sevan Ataoğlu ve Stella Karahristianidou çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Toplantıda Enis Rıza ve Mesut Turfan yönetmenliğinde hazırlanan ‘Yanyana’ belgeselinden kesitler ve Sercan Tekin tarafından hazırlanan ‘Karşılaşma’ videosu gösterildi.
Vakıflıköy’ün gençleri başarılarının sırrını anlatıyor
Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken Vakıflıköy’ün gençleriyle konuştuk. Kimi eğitimine devam etmek için ilk kez bu yıl köyünden çıkacak. Kimi ise okulunu yeni bitirmiş Vakıflı’da veya Antakya’da kendine yeni bir hayat kurmanın hazırlıklarını yapıyor. Herbirinin farklı hayalleri ve hedefleri olsa da Vakıflı sevgisi hepsinin ortak paydası.
“Ortak sorunlara ortak çözümler bulmalıyız”
Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD), İstanbul Süryani Vakfı, Musevi Cemaati’ni temsilen Şalom Gazetesi, Malatyalı Ermeniler Derneği HAYDER, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın proje ortakları arasında yer aldığı 'Yanyana Ortak Bir Gelecek' eğitim programı 24-27 Temmuz tarihleri arasında Heybeliada’daki Aya Triada Manastırı’nda ya da daha bilinen ismiyle Ruhban Okulu binasında düzenlendi. Programın son gününde proje sorumluları ve katılımcılarıyla bir araya geldik. Herkesin memnun ayrıldığı bu proje ile ilgili katılımcılar ve proje sorumlularıyla konuştuk.
'Yanyana Ortak Bir Gelecek' eğitim kampı başvuruları bekliyor
RUMVADER ve Boyacıköy Surp Yerits Mangans Ermeni Kilisesi Vakfı, Müslüman olmayan azınlık gençleri için sivil toplum ve savunuculuk, yaygın eğitim ve AB projeleri konusundaki kapasitelerini arttırmak üzere bir eğitim kampı düzenliyor. 24-27 Temmuz arasında düzenlenecek kampa başvuru için son gün 13 Temmuz.
Dört ülkeden Ermeni gençlerin 1915 belleği
Bellek ve Kültür Sosyolojisi Çalışmaları Derneği’nin (BEKS) Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümünde başladığı ve iki yıldır devam eden ‘100. Yılına Soykırımı Hatırlamak - Ermeni Gençlerin Post-Belleği Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma’ çalışmasının raporu yayımlandı.
Gençler Patrikten ne bekliyor?
Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi’nin 26 Ekim’de Patrik II. Mesrob’un yedi yıldır görevini yerine getiremediği gerekçesiyle emekli edilmesine yönelik karar, uzun zamandır beklenen seçim sürecinin önünü açtı. Bu gelişmeler üzerine, Ermeni toplumunun, daha önce oy kullanmamış olan gençlerine, oy kulllanıp kullanmayacaklarını, patriklik seçimine dair beklentilerini, eleştirilerini ve değerlendirmelerini sorduk.
Gençleri kazanmanın yolu, işlevli derneklerden geçiyor
Toplumun genç isimleri, derneklerin gençleri bünyesine katması için ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
‘Birthright Armenia’ ile Ermenistan’ı keşfedin
Farklı ülkelerde yaşanan Ermeni gençleri Ermenistan’da belli bir süre çalışarak deneyim kazanmaya davet eden "Birthright Armenia"nın bölge sorumlusu Sevan Kabakian anlatıyor.
Ermeni gençler umutlu
Bu seçimler Ermeniler için 3 Ermeni adayın Meclis’e girmesi kadar, bir başka açıdan da yenilik taşıyor. Toplum içindeki tüm sohbetlerde konuştuğumuz herkes “Ermeniler’in bu seçimde HDP’ye oy verdiği”nden bahsediyor. Bu gerçekten böyle midir bunu ölçecek bir mekanizma yok tabii elimizde. Ve elbette şunu çok iyi biliyoruz ki HDP’ye oy verenler kadar AKP’ye, CHP’ye oy verenler de var, toplum yekpare değil. Ancak bir konu bu kadar konuşulunca “Acaba sadece bizim çevremiz mi böyle?” diye şüphelendik ve mikrofonlarımızı genç kesim
öncelikli olmak üzere topluma uzatmaya çalıştık. İki soruya yanıt aradık: Bu gözlemi onlar da paylaşıyorlar mıydı ve eğer öyleyse bu kararda hangi gelişmeler etkili olmuştu? Gelen yanıtlar aşağıda.