KENTSEL DÖNÜŞÜM
Sur'da yıkıma karşı imza kampanyası
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan bazı mahallelerinin yıkımını durdurmak için Türkiye genelinde bir imza kampanyası başlatıldı. Toplanan imzalar Meclis’e gönderilecek.
Haritaların ötesinde bir İstanbul’un adım adım topografyası
Bazen spor için, bazen kendimizi dinlemek, bazen de protesto etmek için tek ya da birlikte yapılan yürümek eylemi, özellikle son yıllarda kenti anlamak isteyenler için önemli bir metot haline geldi. Kent çalışmalarında daha demokratik bir yöntem olarak görülen yürümek edimini kullanan araştırmacılar, kimi zaman geçip gittiğimiz olgulara mikro, kimi zamansa objektifi değiştirerek makro perspektiften bakıyor, kentin dinamiklerini ‘içeriden’ seslerle aktarmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Anarad Hığutyun Binası Havak Salonu’nda düzenlenen ‘Kenti Anlamak ve Kentte Adalet için Yürümek’ etkinliği, İstanbul’u yürüyerek anlamaya çalışan araştırmacılara ev sahipliği yaptı. Bu panelde sunumlarıyla yer alan Türkiye-Ermenistan Burs Programı bursiyeri Arpenik Atabekyan ile ‘İstanbul 2023’ kitabının müellifleri Yoan Morvann ve Sinan Logie’ye bağlanıyoruz.
Galataport’ta başka bir dönüşüm mümkün müydü?
Yıllardır konuşulan ‘Galataport’ projesi sonunda başladı ve büyük tartışmaları beraberinde getirdi. İmar izni çıktıktan kısa süre sonra kültür varlıkları olan Paket Postanesi ve Karaköy Yolcu Salonu’nun yıkılmasıyla, 1200 metrelik sahil şeridinde yer alan diğer kültür varlıklarının ve kamuya açık alanların ne olacağı sorusu gündeme oturdu. Endüstriyel alanları da kapsayan bölgede dönüşüm nasıl olmalıydı? Uzmanların temel eleştirisi, Türkiye’deki çoğu dönüşüm projesinde olduğu gibi sürecin kamu değil sermaye odaklı olması.
Tarihi mimarisi ile ‘Başka Yerevan’
Tarihi/ kültürel değer taşıyan yapıları ve mimarisi ile bilinen Yerevan’ın ziyaretçilerini artık bu zenginliği içeren bir harita bekliyor. “Başka Yerevan” adlı proje, Ermenistan başkentinin önemli yapılarını haritalandırarak dönemlere göre ayırıyor ve tarihi değer taşıyan binaları korumayı hedefliyor.
8 soruda torba yasa: Rant politikasında ‘dikensiz gül bahçesi’ dönemi
Sekiz sorda torba yasanın getireceklerini, çevre hakkı avukatı Yakup Okumuşoğlu, CHP İstanbul milletvekili, mimar Gülay Yedekçi ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli cevapladı.
İMO: 17 Ağustos 1999’dan daha iyi durumda değiliz
İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası, 17 Ağustos 1999 depreminin 17. yıl dönümü nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, aradan geçen 17 yıla rağmen İstanbul’un olası bir depreme hala hazır olmadığı vurgulandı.
Kabataş İskelesi’ne tartışmalı veda
Kabataş İskelesi'ne yapılmak istenen ve üç kez erteleme kararı alınan Martı Projesi inşaatı bugün başlıyor.
Kabataş’ta ‘Martı Projesi’ oldubittiyle başlıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 28 Temmuz itibariyle, ‘Martı Projesi’ inşaatı gerekçesiyle Kabataş’taki tüm ulaşım seferlerini durduracak. İstanbul ve Beyoğlu Kent Savunması ile yaşam alanı savunucuları Kabataş İskele Meydanı'nda imza kampanyası başlattı. Yaşam hakkı savunucuları ve uzmanlar, hukuksuz projenin amacının inşaat rantını beslemek olduğu görüşünde.
Sur Planı ‘burayı terk edin’ diyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıkladığı ‘Sur Eylem Planı’, proje sürecine dahil edilmeyen STK ve meslek odaları tarafından eleştiriliyor. Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Şerefhan Aydın, plan için ‘rant ve peşkeşin ilk adımıdır’ diyor.
Saha 3. sayısında 'tekinsiz şehre' bakıyor
Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin hazırladığı ‘Saha’ Dergisi’nin üçüncü sayısı yayımlandı. Üç ayda bir yayımlanan dergi, Nisan-Haziran sayısında tekinsizliğin gölgesindeki kente bakıyor.