HRANT DİNK VAKFI

GÜNCEL Lise ve ortaokullarda ayrımcı söylem ne durumda?

Hrant Dink Vakfı’nın Kapsayıcı Dil Atölyesi projesi kapsamında İstanbul’un farklı lise ve ortaokullarında nefret söylemi ve ayrımcı söyleme yönelik eğitimler düzenleyen proje koordinatörü uzman psikolog Elif Gül Şahin’le eğitim deneyimlerini ve okullarda karşılaştıkları nefret söylemi alanlarını konuştuk.
KÜLTÜR SANAT KarDes ile çokkültürlü İstanbul artık cebinizde

Hrant Dink Vakfı bünyesinde yürütülen Kültürel Miras Projesi kapsamında bir telefon uygulaması hazırlandı: KarDes. İstanbul’un çeşitli semtlerindeki önemli binalar, ibadethaneler, mezarlıklar gibi öne çıkan yapıların harita üzerinde işaretlendiği uygulamanın sunduğu çeşitli rotalar takip edilerek yürüyüş turları yapılabiliyor. Şimdilik 12 durağın yer aldığı KarDes’i, proje ekibinden Narod Avcı, Rudi Sayat Pulatyan ve Atom Şaşkal’la konuştuk.
GENEL Anadolu’nun halkları ve kadim üretim havzaları

İnsanoğlunun yarattığı küresel ısınma, iklim değişikliği gibi can alıcı sorunlar doğal hayatı etkilemeye devam ediyor. Öte yandan modern toplum, doğayla, diğer canlılarla ve diğer insanlarla bir arada yaşamanın modellerini de aramaya devam ediyor. Anadolu’nun ücra köşelerinde ise, yollara biraz uzak bazen biraz yükseklerde modern toplumun sorunlarına çözüm modelleri gösterebilecek üretim alanları var.
GENEL Uzmanların gözünden Ermeni mimarisi

Ermenistan’dan mimarlık alanında önde gelen uzmanlar İstanbul’da meslektaşlarıyla görüştü ve ortak çalışmaların temellerini attı. Hrant Dink Vakfı’nın davetiyle Türkiye’ye gelen Ermenistan Ulusal Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi kadrosu, MEF ve Kadir Has Üniversiteleri’nin Mimarlık bölümlerinde sunumlar yaptı, İstanbul’un önemli mimari yapılarını ziyaret etti. Program kapsamında Havak Salonu’nda ‘Geçmişten Günümüze Ermeni Mimarisi’ adlı bir panel yapıldı. Panelin katılımcılarından Doç. Dr. Zaruhi Mamyan ve Doç. Dr. Emma Harutyunyan’la Ermeni mimarisinin farklı dönemlerini ve İstanbul’la ilgili izlenimlerini konuştuk.
GÜNCEL İzmir Felaketi’nin bilinmeyen yüzü:  Toplu intiharlar

Hrant Dink Vakfı tarafından 24-25 Kasım’da İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘İzmir ve Çevresi: Toplumsal, Ekonomik ve Kültürel Değişimin Yüz Yılı, 1850-1950’ başlıklı iki günlük uluslararası konferansta sunulan Hasmik Grigoryan'un sunumunun özetine yer veriyoruz.
GÜNCEL Zor geçmişlerle yüzleşme pratikleri: Bosna Hersek deneyimi

Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen “Zor Geçmişlerle Yüzleşme Pratikleri: Bosna Hersek Deneyimi” paneli 1 Aralık Cuma günü Hrant Dink Vakfı Havak Salonu’nda yapıldı. Tarihçi Bülent Bilmez’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde, Saraybosna’daki Umut Tüneli Müzesi’nin eğitimcisi Belma Ćuzović ile müzenin kurucularından biri olan, Umut Tüneli Müzesi fahri küratörü ve rehberi Edis Kolar, Bosna Hersek Tarih Müzesi direktörü Elma Hašimbegović ve Memory Lab kurucusu Nicolas Moll konuşmacı olarak yer aldı.