KÜLTÜREL MİRAS
KarDes ile çokkültürlü İstanbul artık cebinizde
Hrant Dink Vakfı bünyesinde yürütülen Kültürel Miras Projesi kapsamında bir telefon uygulaması hazırlandı: KarDes. İstanbul’un çeşitli semtlerindeki önemli binalar, ibadethaneler, mezarlıklar gibi öne çıkan yapıların harita üzerinde işaretlendiği uygulamanın sunduğu çeşitli rotalar takip edilerek yürüyüş turları yapılabiliyor. Şimdilik 12 durağın yer aldığı KarDes’i, proje ekibinden Narod Avcı, Rudi Sayat Pulatyan ve Atom Şaşkal’la konuştuk.
Anıt bakıcıları için ücretsiz eğitim
Paris’teki Notre Dame Katedrali’ndeki yangın, anıtsal yapılardaki risklerin ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini gözler önüne serdi. Kültürel Mirası Koruma Derneği, anıtsal yapıların korunması konusunda eğitim çalışması düzenliyor. Dernek, okul, kütüphane, hamam, sarnıç, kilise, sinagog, medrese, cami ve türbe gibi tescilli ya da tescilsiz yapılarda çalışanlar için yapıların korunmasına dair ücretsiz teorik ve uygulamalı eğitim verecek.
“Belleğin yıkımına karşı çalışıyoruz”
Kültürel Mirası Koruma Derneği, Mardin ve Antakya’da kültürel mirasın korunmasına dönük yerel kapasiteyi geliştirmek amacıyla KORU başlıklı bir proje yürütüyor. Proje ekibinden Koruma Mimarı Dr. Mesut Dinler, Kültürel Miras ve Kapasite Geliştirme Yöneticisi Dr. Banu Pekol ve İdari Yönetici Çağla Parlak, çalışmanın detaylarını anlattı.
Büyükada Rum Yetimhanesi Kültürel Miras Programı’nda
Büyükada Rum Yetimhanesi, ‘Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras Programı’na seçildi. Şimdi sırada Yetimhane’nin ihtiyacı olan onarım çalışmalarını gerçekleştirmek için gerekli olan maddi kaynağın bulunması var. Avrupa'nın en büyük ahşap yapısı olarak kabul edilen Büyükada Rum Yetimhanesi, çökme tehlikesiyle karşı karşıya.
Hasankeyf'teki yıkımla ilgili Meclis araştırması talebi
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Hasankeyf'te başlatılan yıkım ile tarihi kentin yok edilmesi ile ilgili Meclis araştırması açılmasını talep etti ve Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemi ile de bir soru önergesi verdi.
Karşı Forum soracak: UNESCO neyi koruyor?
UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 40. oturumu İstanbul’da devam ederken, 16 Temmuz Cumartesi günü 64 sivil toplum kuruluşu İstanbul’da bir karşı forum düzenliyor. Forumda, kentsel dönüşüm ve Güneydoğu’da yaşanan çatışmalar nedeniyle tahrip olan kültürel miras alanlarıyla ilgili UNESCO’nun sorumluluğu irdelenecek.
Ermenistan, Palmira'nın restorasyonuna destek verecek
Ermenistan Kültür Bakanlığı, geçen Mart ayında Esad rejimi tarafından geri alınan antik kent Palmira’nın restorasyon çalışmalarına destek vereceğini açıkladı.
“7 bin yıllık Suriçi artık dümdüz bir tarla”
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaklaşık 6 aydır devam eden sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla, yaşanan büyük tahribatın boyutları ortaya çıktı. Üstelik, bölgeden izlenimlerini aktaranlara göre yıkımın asıl yüzü, henüz sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmadığı yerlerde görülüyor.
Surp Giragos ödülünü İstanbul'da aldı
Europa Nostra ödül töreni Diyarbakır'da devam eden sokağa çıkma yasakları nedeniyle İstanbul'da yapıldı. Törende konuşan Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergun Ayık “Töreni Diyarbakır’da kilisemizde yapmak isterdik. Umarım eski günlere kavuşuruz” dedi.
Define yerin altında değil üstünde
Hrant Dink Vakfı’nın kültürel miras üzerine çalışmaları devam ediyor. Türkiye genelinde Ermeni, Rum, Süryani ve Musevi yapılarının envanterinin çıkartılmasının arından Kayseri’nin kültürel mirası mercek altına alındı. 19. yüzyıl sonunda nüfusunun üçte birini gayrımüslimlerin oluşturduğu Kayseri, kültürel miras açısından en zengin ama üzerine en az çalışma yapılan kentlerden.