DEMOKRASİ
Küresel popülizm ve reelpolitik zamanlarında ‘umut’nedir?
Hacettepe İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun olan Vural Özdemir 2010 yılında Kanada McGill Üniversitesi’nde teknoloji ile ilgili siyaset bilimi ve inovasyon yönetişimi alanındaki çalışmalarıyla doçent unvanı aldı. Eleştirel yönetişim çalışmaları ve bilgi üretiminin demokratikleştirilmesine odaklanan yazıları, yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda gazete ve dergide yayınlandı. Toronto Uluslararası Film Festivali üyesi de olan Özdemir, bağımsız yazar, editör ve araştırmacı olarak Toronto’da çalışmalarına devam ediyor. Özdemir Agos için küresel popülizm çağında ‘umut’ konusunu kaleme aldı.
Muznieks: Özgürlüklerin inşası için acil adım atılmalı, OHAL kaldırılmalı
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, 6 yıl aradan sonra Türkiye'yle ilgili bir memorandum açıkladı. Muiznieks, OHAL’in kaldırılması gerektiğini söyledi.
Yurttaşlık biçimleri: Kopuş ve yeniden kuruluş
Yazar Halil Turhanlı, yurttaşlık kavramının siyaset düşüncesinde geçirdiği evrelere mercek tutar ve yeni tartışmaları özetlerken Osmanlı’dan bu yana Türkiye’de de yurttaşlık uygulamalarının hangi sorunlar etrafında düğümlendiğini özetliyor.
Barış ve Demokrasi Konferansı toplandı: Artık yeter! Edi bese! Al gı pave!
Demokrasi ve Barış Konferansı’nın üçüncüsü bugün İstanbul’da gerçekleşti. Daha önce Mayıs 2013 ve Ekim 2014’te Ankara’da çözüm sürecinin devam ettiği dönemlerde düzenlenen Konferans, çatışma sürecinin hakim olduğu bir ortamda acil gündemle toplandı, müzakere ve barış talebi ve çözüm için çıkış yolları konuşuldu.
İki yaralı demokrasi, iki lider
Türkiye’de merkez sağ partiler ve merkez sağ ile TSK arasındaki ilişkiler hakkındaki çalışmalarıyla tanınan siyaset bilimci Prof. Ümit Cizre, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılaştıran bir yazı kaleme aldı. Cizre, iki lideri karşılaştırırken Türkiye’nin son 50 yıllık siyasi tarihinin kırılma anlarına da ışık tutuyor.
Nasıl bir demokrasi, nasıl insan hakları?
Leeds Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi profesörü David Beetham ’Demokrasi ve İnsan Hakları (Çeviren: Bilal Canatan, Liberte yayınları) yapıtında, bir ülkedeki demokrasinin keyfiyetini ölçmek ve değerlendirmek için kullanılabilecek umde ve göstergelerden bahsediyor.
HDP: Başbakan demokratik alanı daraltmak istiyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş arasındaki tartışmaya ilişkin HDP Merkez Yürütme Kurulu açıklama yaptı. “Demirtaş’ın sözlerine aynen katılıyoruz” denilen açıklamada Başbakan Davutoğlu’nun demokratik alanı daraltarak ülkeyi yönetmek istediği belirtildi.
"Daha net bir irade ve cesur hamleler lazım"
Öcalan mesajında, Bingöl olayındaki gibi provokasyonlara karşı tedbirli olmaya çağırırken, toplumsal güvenlik ve düzeni cezai yaptırımlar ve anti demokratik yaklaşımlarla düzenlemeye çalışmanın daha büyük sorunlara yol açacağını belirtti. Öcalan, 15 Ekim itibariyle yeni bir aşamaya geçildiğinin altını çizdi.
Minik fare kükredi: Hong Kong’un Demokrasi Hareketi
Çin toplumsal tarihiyle ilgili çalışmalarıyla tanınan tarihçi Arif Dirlik, Hong Kong'da devam eden protestoların toplumsal arka planını ve bugünün dinamiklerini Agos'a yazdı: Yirmi yıldır şekillenen bir hareketin birden yok olup gitmesi pek muhtemel değil. Hareketin çözmek üzere yola çıktığı sorunlar gerçek ve sorunların çözüleceğine dair az işaret var, hareketin kendisi ise direncini kanıtladı.
“Yiğit Bulut-Numan Kurtulmuş mu? Yoksa Ali Babacan-Mehmet Şimşek mi?Türkiye'nin ekonomi politikasında yaşanan ikilem bu”
‘Türkiye Rüyası: Yakın Geleceğimizi Değiştirecek Yeni Siyaset Nasıl Olabilir?’ kitabının yazarı, aynı zamanda 'Siyasal Ufuk'un (SU) kurucularından olan Cenk Sidar'la, kitabından yola çıkarak, ABD kamuoyundaki Türkiye algısı, ‘yeni siyaset’ ve içinde yer aldığı 1980 sonrası doğanların oluşturduğu genç kuşak üzerine konuştuk.