ELMAS TOPCU
Erdoğan Rubicon’u geçti mi?
Almanya, AB’de İngiltere’nin çıkış süreciyle ipleri tamamen ele almaya ve sadece Türkiye politikasını değil, Avrupa’daki rolünü yeniden tanımlamaya ağırlık verecek. Bu süreçte Ankara’yı, canını en acıtan yerden, ekonomik araçlarla vurmakla tehdit ediyor.
Almanya Ermenistanlılar için de acı vatan
Suriyeli mülteciler için Avrupa, Türkiye ile hayli eleştirilen bir pazarlık yaparken geçtiğimiz günlerde Almanya’nın gündeminde Ermenistan’dan gelen bir mülteci ailenin yaşadıkları vardı.
Almanya ile mülteci pazarlığında soykırım maddesi
Alman Spiegel dergisi, Almanya Federal Meclisi'nin hazırladığı Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın görüşülmesinin şimdilik ertelendiğini ileri sürdü. Mülteci gelişini durdurması karşılığında Erdoğan'ın Brüksel'den 3 milyar € yardım, vize zaruriyetinde kolaylık, Türkiye'nin güvenli ülke ilan edilmesi ve AB liderler zirvesine davet şartlarını koştuğu ileri sürülmüştü.
Avrupa’da 7 Haziran heyecanı
Yurt dışında oy kullanan seçmen sayısı, gümrüklerdeki sandıklar da dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 30 bindi. Toplam 2 milyon 866 bin 940 yurt dışı kayıtlı seçmeninin bulunduğu ve yurt dışında yaşayanların 7 Haziran’a kadar gümrüklerde oy kullanmaya devam edeceği de düşünülünce, katılımın yüzde 35-40 civarında olması bekleniyor.
"Rasyonal politika, tarihsel sorumluluğun önüne geçiyor"
Almanya Federal Meclisi'nde Ermeni Soykırımı görüşmesine günler kala, uzmanlık alanı şiddet politikaları ve sonuçları olan Ruhr Üniversitesi Diaspora ve Soykırım Araştırmaları Enstitüsü öğretim görevlilerinden Dr.Medardus Brehl ile konuştuk.
Almanya’da 1915 tartışması
1915- 1923 yılları arasında, Osmanlı toprakları üzerinde Ermeni, Süryani, Keldani ve Pontus Rumlarının yaşadıklarının Almanya tarafından soykırım olarak tanınmasına yönelik talepler artıyor. 3 Nisan Cuma günü bir açıklama yapan Almanya Ermeniler Merkez Konseyi, Hıristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti SPD’nin hazırladığı ve 24 Nisan’da Federal Meclis’te görüşülecek olan 1915’e dair tasarıdan “soykırım” sözcüğünün çıkarılmasını sert biçimde eleştirdi. Aynı konuda bir başka sert tepki de Almanya Süryani Birliği’nden geldi.
Almanya'da bir ajan hikayesi: Alaattin A.
Almanya Dış İstihbarat Teşkilatı tarafından muhbir olarak kullanılan DHKP-C üyesi Alaattin A., muhbirlerin yasadışı olaylara, örgütlere destek olması ve suç işlemesi sorununu Amanya’da tekrar gündeme getirdi.
PEGİDA hareketi göç ve islam tartışmalarını alevlendirdi
Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar” (PEGİDA) hareketi, ortaya çıktığı Dresden’de binlerce kişilik destek bulurken, Almanya’nın diğer kentlerinde varlık gösteremedi. Harekete karşı protestolar da artarak devam ediyor.
Yüz yıllık işbirliğinin üstünü örttüğü suçlar
Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND’nin Türkiye’yi yıllarca izlediği ve dinlediğinin ortaya çıkması MİT-BND işbirliğini de gündeme getirdi. Alman Sol Parti Federal Meclis Grubu üyelerinin, BND-MİT işbirliğine dair sunduğu soru önergeyi Alman Sol Parti (Die Linke) Federal Meclis Grubu ve Meclis Içişleri Komisyonu Üyesi Ulla Jelpke ile konuştuk.