Uluslararası Yardım Kuruluşu ‘Save the Children’ın yayımladığı 'Tehdit Altında Bir Gelecek' raporuna göre Suriye savaşı 2.8 milyon çocuğu eğitim alma hakkını elinden aldı. Başka ülkelere göç etmek zorunda kalan çocukları ise bu ülkelerde aşağılanma ve şiddet bekliyor.
Uluslararası Yardım Kuruluşu ‘Save the Children’ın yayımladığı 'Tehdit Altında Bir Gelecek' raporuna göre Suriye savaşı 2.8 milyon çocuğu eğitim alma hakkını elinden aldı, çatışmalar 3,400’den fazla okulun hasar görmesine ya da yıkılmasına sebep oldu.
Suriyede’ki okullaşma oranının çatışmalar sebebiyle yarıya düştüğünü gösteren raporda; çatışmaların başlamasından itibaren Suriye, Nijerya’dan sonra okullaşma oranının en düşük olduğu ikinci ülke konumuna geldi.
Rapor, hasar gören okulların çoğunun askeri amaçlar için işgal edildiğini gösteriyor.
Save the Children Bölge Müdürü Roger Hean, raporla ilgili yaptığı açıklamada, savaş koşulları altındaki Suriye’de okullaşma oranının düşmesinin şaşırtıcı olmadığını, hükümetlerin ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının büyük bir nesli kaybetmemek için hemen adım atması gerektiğini belirtti.
Çocukların yarısından fazlası travma altında
Save the Children’ın raporuna göre Suriye’nin kuzeyinde eğitim alan çocukların yarısından fazlası yaşadıkları travmalar,psikolojik sıkıntılar sebebiyle konsantrasyon sorunu yaşıyor,üç çocuktan biri kendini çaresiz hissediyor,%39’u sık sık kötü rüyalar görüyor,%42’si kendini mutsuz hissediyor.
“Ülkemizi harap ettiniz, Suriye’ye geri dönün”
Rapor,en çok Suriyeli mülteciye sahip konumda bulunan Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır ve Yemen’de sığınmacı olarak yaşayan Suriyeli çocukların eğitim hakkından mahrum kaldığını, tahmini 10 çocuktan birinin yaşadığı bölgede bir işte çalıştığını gösteriyor.
Araştırmaya göre, başka ülkelerde yaşayan çocukların büyük bir kısmı bu ülkelerin okullarında rahatsız edici boyutlarda suistimal, zorbalık ve dayağa maruz kalıyor. Save the Children’ın programına katılan çocuklar, okulda alay konusu olduklarını, okul kapısında tehdit edildiklerini, taciz edildiklerini bildiriyor.
Mısır’da görüştükleri Suriyeli çocukların %30’unun öğretmenleri tarafından dövüldüğünü,%70’inin sözlü tacizlere maruz kaldığını belirten Hean “Sığındıkları ülkelerde eğitim alan Suriye’li çocuklardan; hocaları tarafından kendileriyle alay edildiğini ve ‘Suriye’ye geri dönün’ dendiğini aktarıyor.
Üç yıldır Suriye’de devam eden savaş 190 binden fazla insanın ölümüne, yarısını çocukların oluşturduğu 3 milyondan fazla insanın ülkesini terk edip başta Türkiye,Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır ve Yemen olmak üzere diğer ülkelere göç etmesine yol açtı.