Merhaba,
Bu sayımıza Ercüment Ekrem Talu’nun ‘Şevketmeap’ıyla başlıyoruz. Günümüz Türkçesine Murat Cankara tarafından aktarılan roman, ilk kez 1924’te Resimli Gazete’de tefrika halinde yayınlanmış. Kitaplaştırıldığında ‘milli roman’ başlığı ile yayımlanan ‘Şevketmeap’, kullandığı dil; haremle birlikte kadını, erkeği, bedeni, cinselliği sunuş biçimi, etnik kimliklerin inşasını dayandırdığı kaynaklar ve daha pek çok açıdan üzerine kafa yormaya son derece müsait bir metin. Arif Tapan yazdı.
Nermin Yıldırım’ın ilk romanı ‘Unutma Beni Apartmanı’, hayatını gölge yazar olarak sürdüren Süreyya’nın aldığı telefonla ve bu telefon sebebiyle yaşadığı sarsıntıyla başlıyor; sonrası yeni baştan örülmek üzere sökülen bir kazak gibi ilerliyor, yalnız bazen baştan, bazen sondan sökülen bir kazak bu. Esra Karadoğan yazdı.
Karin Karakaşlı, tam okulların açıldığı tarihlerde oldukça eğlenceli, bir çırpıda okunan, çok da düşündüren bir kitapla kütüphanelerimize misafir oluyor. Merve Atılgan’ın güzel çizimleriyle bezediği ‘Uçan Kız Volante’, çocuk okurlarını sevimli bir kaçış macerasına götürürken, rengarenk resimlerin, hayallerin arasında gezdiriyor. Kitap, yetişkin okurlara da kendi çocukluklarını anımsatırken, tüm okurlarına her kaçışın bir dönüşü olduğunu, önemli olanın sevgi ve güven olduğunu gösteriyor. Bürkem Cevher yazdı.
Keyifli okumalar.
Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr