Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bazı özel okullarda yaşanan sorunlar üzerine tüm özel okullara bir yazı göndererek, kayıt kriterlerini belirlemelerini ve yazılı olarak bildirmelerini istemesi beraberinde tartışmaları da getirdi. Sıkıntıların giderilmesi için bu yazıyı imkan olarak gören Ermeni toplumundan eğitimciler, MEB’e gönderilecek yanıt için harekete geçti.
Soy kodu gibi konuları da gündeme getiren gelişmeyle ilgili olarak, Ermeni toplumundan eğitimcilerle görüştük. Yeşilköy Ermeni Okulu Kurucu Temsilcisi ve Vakıflar Arası İletişim ve Dayanışma Platformu (VADİP) bünyesinde kurulan Eğitim Komisyonu üyesi Garo Paylan şunları söyledi:
“Robert Kolej ve bazı Fransız okullarında da Ermeni okullarında olduğu gibi Türk müdür yardımcısı görev yapıyor. Özel okullarda kayıt işlemleriyle ilgili bu durumdan kaynaklanan bazı sorunlar yaşanmış. MEB nezdinde onlarla aynı yönetmeliğe tabii olduğumuz için aynı yazı, bize de ulaştı. Biz de bu ‘kayıt işlemlerine ilişkin kriterlerin belirlenmesini’ talep eden yazıyı bir fırsat olarak değerlendirip, ilgili yanıtı MEB’e ulaştıracağız.”
Vaftiz olmayan Ermeni öğrenciler
Eğitim Komisyonu üyesi Paylan, bu konunun toplum içerisinde beraberinde getirdiği tartışmalara da değindi: Paylan “5580 sayılı yasada açık olduğu şekilde ‘okullarımızda cemaat mensupları okuyabilir’ ifadesi var. Yine bu yasada ‘yalnızca cemaat mensupları okuyabilir’ ifadesi yer alıyor. Bu yetkiyi müdürlerimiz ve cemaat kullanırsa, kimin cemaat mensubu olduğuna da toplumumuz karar verir” ifadesini kullandı.
Öte yandan TC vatandaşı olmayan Ermenilerin de okullara kayıt yaptıramadıklarını hatırlatan Paylan, sözlerini şöyle noktaladı: “Yabancı pasaport sahibi olan bir Ermeni bizim okulumuzda misafir öğrenci statüsünde okuyup diploması resmî sayılmazken, herhangi bir koleje kaydını yaptırabilmesinin önünde engel yok. Bu aslında çok küçük bir problem, yönetmelikteki küçük bir değişiklikle, bu sorun çözüme kavuşabilir. Üç bakan değişti, ancak bugüne kadar konuyla ilgili herhangi bir gelişme olmadı. Okul yöneticilerimiz de misafir öğrenci statüsünde kayıt yaptırılabilmesinin ardından bu konudaki taleplerini sonlandırdı.”
Vaftiz kriteri gündemde
VADİP Eğitim Komisyonu Genel Koordinatörü Nurhan Palakoğlu da MEB’in gönderdiği yazıyı ve akabinde yapılan toplantıyı Agos’a değerlendirdi. Palakoğlu, şunları söyledi: “Öncelikle herhangi bir yanlış anlamaya sebebiyet vermemek için şunu belirtmek gerekiyor. MEB’in gönderdiği yazıda da, yaptığımız toplantıda da, soy koduyla ilgili herhangi bir şey konuşulmadı. Yazıda, kayıtlarda yaşadığımız sorunlar ve buna dair çözüm önerilerimiz istenildi, biz de bu kapsamda müdürlerin, Patriklik yetkililerinin, hukukçuların ve sosyologların katılımıyla bir toplantı düzenledik. Öğrenci kayıt işlemlerinde karar bugüne dek müdür başyardımcısı tarafından alınıyordu; toplantıda, bu konunun artık müdürlerin inisiyatifinde olması gerektiği yönünde mutabakata varıldı. Ayrıca, Ermeni Patrikhanesi’nde vaftiz olmuş herkesin okullarımıza kayıt yaptırabilmesine karar verildi. Okullarımız dil kursu değil, bu yüzden ‘Benim dedemin dedesi Ermeni’ymiş’ diyenler kayıt yaptıramayacak. Bu durumda kayıt yaptırmak isteyenler, önce dinî bir eğitimden geçip vaftiz olmak zorunda.”
Kriterler netleşmedi
Tıbrevank Lisesi Müdürü Armen Saruhanyan ise yapılan toplantı hakkında şunları söyledi: “Bakanlığa daha önce soy kodunun ırkçı bir yaklaşım olduğu ve bunun terk edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiştik. Gönderilen son yazıda ise yeni yönetmelikte kayıt kriterinin ne olması gerektiğine dair görüşlerimiz istendi. Ben, soy kodunun genel olarak sınırlayıcı ve ayrımcı bir uygulamaya yol açtığından, kaldırılması gerektiğini savunuyorum. Toplantıda, kayıt kriterinin devlet tarafından değil, okul müdürleri veya kurulacak ortak bir komisyon tarafından belirlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı ancak kriterler konusunda henüz kesin bir metin oluşturulmadı. Hukukçuların da desteğiyle bakanlıktan gelen yazıyı kısa bir zaman içinde yanıtlayacağız.”