Soyağacında Yunanistan çıkınca...

Türkiye’de e-devlet sorgulamasında Yunanistan göçmeni olduğunu öğrenenler, doğal olarak Yunanistan’dan çifte vatandaşlık alabileceklerini düşündüler.

Söylenti öyle hızlı yayıldı ki çoğu kişi bunun gerçek olduğunu düşünerek Yunan konsolosluklarına başvurdu veya ‘Yunan vatandaşlığı işi nasıl olur?’ şeklinde hukuki yolları araştırmaya başladılar.

Selanikli hukukçu Yorgos Dudos AGOS’a yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi. Dudos şöyle konuştu:  “Birçok Türk vatandaşının dedelerinin Yunanistan’da doğduklarını öğrendikten sonra Yunan vatandaşlığı elde edecekleri zannıyla Yunanistan diplomatik temsilciliklerine giderek bilgi istedikleri ifade ediliyor. Maalesef Yunanistan Vatandaşlık Yasasının hiçbir maddesi, bir kimsenin ecdadının bugünkü Yunanistan topraklarında doğduğu gerekçesiyle başka bir ülke vatandaşı olan torunlarına, -Yunan ırkından olup yurtdışında yaşayanlar hariç- vatandaşlık hakkı öngörmüyor. Özellikle Balkan Savaşları  sonrası Yunanistan egemenliğine giren topraklarda yaşayan Osmanlı Müslümanlarının durumu Lozan Barış Antlaşması ve Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi sonrası düzenlendiğinden bu  vatandaşların böyle bir hakkı bulunmuyor.”  

Selanikli hukukçu Dudos’un da söylediği üzere son dönemde ayyuka çıkan bu söylentiler gerçeklikten uzak. Buna rağmen bilmek isteyeceğinizi düşünerek yasal durum nedir sizler için derledik. İşte detaylar: 

  1. Yunanistan’da vatandaşlık alınabilmesini öngören böyle bir yasa yok. Dolayısıyla soy ağacı belgeleri ile vatandaşlık almak mümkün değil. Aksine, 1955’te yürürlüğe giren ve 1988’de kalkan Yunan Vatandaşlık Yasası'nın eski 19. Maddesi hükmüyle Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesiyle 50 bin civarında Batı Trakyalı azınlık üyesi Yunanistan vatandaşlığından çıkarılmıştır. Bu atılanlardan bir kısmı Yunanistan ırkçı 19. maddeyi kaldırınca tekrar Yunan vatandaşlığı için başvurdular ancak ret cevabı aldılar, AİHM’e gidenler oldu.
  2. Yunanistan ile Türkiye imzaladıkları Lozan Antlaşması ve Nüfus Mübadelesi anlaşması ile son noktayı koymuşlardır. İstanbul ve Batı Trakya bölgelerinin muaf tutulduğu Nüfus Mübadelesi Anlaşması kapsamında yurt değiştirmiş ailelerin bugünkü torunlarının yapılan bu uluslararası anlaşmalar nedeniyle tekrar Yunan vatandaşlığı alabilmeleri hukuken imkansız hale getirilmiştir.
  3. Yunanistan ile Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması bulunmuyor. Dolayısıyla böyle bir durum hukuken mümkün değil. Nüfus mübadelesinden muaf tutulan İstanbul Rum’u ve Batı Trakya Türkleri arasında, eksik bilgi vererek veya çifte vatandaş olduğunu göstermeyerek iki ülke vatandaşlığı almış kişiler var. Hukuken birini seçmeleri gerekiyor.
  4. Nüfus Mübadelesinden önce Türkiye’ye gidenler için de bu geçerli. Yunanistan kendilerine mübadeleden önce gittiler diye vatandaşlık vermemektedir.
  5. Eğer bir kişi Yunan ırkından geliyorsa bu noktada hukuken durum göçmenlerden farklılık arz etmektedir. Yunan ırkından olduğunu ispatlayan kişi gerekli evrakları tamamlayarak vatandaşlık müracaatında bulunur. Dosyası incelendikten sonra yetkili kurul önünde sözlü imtihana tabi tutularak vatandaşlık sürecini olumlu veya olumsuz tamamlar.

Kısacası Yunan vatandaşı olmak en zor olanıdır AB’de. Yasalar ve devletin vatandaşlık verme tutumu çok katı. Oturumu olan (vatandaş değil!) bir yabancı uyruklu mültecinin Yunanistan’da doğan ve bütün eğitimini Yunan okullarında yapmış anadili Yunanca sayılabilecek bir mülteci çocuğu bile 17, 18 yaşına geldiğinde zar zor vatandaşlık alabilmektedir.10 yılda bu şekilde Yunan vatandaşı alabilmiş yasal mültecinin çocuğu bile bir elin parmaklarını geçmez.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında