KİMLİK
"Ermenistan'ı 'savaş öncesi' ve 'savaş sonrası' olarak ayırmak gerek"
Agos’un kıdemli foto muhabiri Berge Arabian, yakın arkadaşı ve aynı zamanda meslektaşı olan Hüseyin Ovayolu ile hem kimlik meselesi hem de fotoğrafçının son projesi üzerine sohbet etti. Ovayolu’nun Ermenistan anılarından kişisel kimlik hikâyesine birçok konunun konuşulduğu söyleşinin ilk bölümünü yayınlıyoruz. Söyleşinin ikinci bölümünü önümüzdeki hafta paylaşacağız.
‘Müslümanlaşmış Ermeniler Türkler, Kürtler ve Ermeniler arasında köprü olacak’
Raffi Bedrosyan’ın ‘Trauma and Resilience, Armenians in Turkey: Hidden, not hidden and no longer hidden’ (‘Travma ve Direnç, Türkiye’deki Ermeniler: Gizli, Gizli Olmayan, Artık Gizli Olmayan’) başlıklı kitabı Londra merkezli Gomidas Enstitüsü tarafından yayınlandı. Bedrosyan’ın aile hikâyesiyle başlayan kitapta, yazarın son yıllarda Türkiye’deki faaliyetleri, Türkiye’deki Müslümanlaşmış Ermeniler, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, geçmişle yüzleşme ve kimlik üzerine pek çok yazısı yer alıyor.
Toronto’da yaşayan inşaat mühendisi, yazar ve piyanist Raffi Bedrosyan, Türkiye – Ermenistan ilişkileri, Müslümanlaşmış Ermeniler, 1915’ten arda kalan Ermeni kiliselerinin tarihi üzerine yazılarıyla biliniyor. Raffi Bedrosyan kitabının hikâyesini anlattı.
Soy bilgisi kayıtları yeniden açıldı
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-devlet sitesi üzerinden isteyenlere alt soy üst soy bilgisine ulaşma hizmeti başlattı. Yoğunluk nedeniyle bir süre ara verilen hizmet geçtiğimiz hafta yeniden başladı. Son verilere göre milyonlarca insan e-devlet sitesine girerek soy bilgilerini kontrol etti. Bu tablo elbette 1915 soykırımında çok büyük bir kayıp yaşamış, binlercesi de Müslümanlaş(tırıl)mış Ermeni toplumu için önemliydi. Öte yandan kendisini Türk ya da Müslüman olarak tanımlamış çok sayıda kişi de ailelerinde Ermeni olabilecek kişiler bulunduğunu öğrendiler. Öyle görünüyor ki bu tablo toplumun en azından bir kesiminin zihnini epeyce meşgul edecek. Konuyu çeşitli boyutlarıyla sürdürmeye gayret edeceğiz. Bu sayımızda gazetemize gelen bir tanıklığa yer ver veriyoruz. İsmini gizlemeyi tercih eden okurumuzun yaşadıkları beli ki tekil bir örnek değil:
Bozdağ'dan 'kimlik sızıntısı' açıklaması
Adalet Bakanlığı Bekir Bozdağ: Nereden sızdı, nasıl sızdı bilmiyorum. Rakamlara baktığınız zaman Türkiye'deki seçmen sayısına yakın bir rakam.
Yeni nüfus cüzdanında ‘din hanesi’ isteğe bağlı olacak
Nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarında din hanesi bölümü isteğe bağlı olarak yazılmayabilecek. Ayrıca yine isteğe bağlı olma koşuluyla din hanesi, kartın görünen yüzünde değil, çip içinde olacak.
"Ermenilerin yerini Kürtler aldı"
Gazeteci ve tarihçi Vicken Cheterian, Ermeni Soykırımı’nın, yüz yıldır yaşanan süreçte küresel siyasete, akademik araştırmalara, Kürt meselesine, Türk ve Ermeni toplumlarına etkilerini değerlendiren bir kitap yazdı. Ağırlıklı olarak soykırım sonrası döneme odaklanan ‘Open Wounds: Armenians, Turks, and a Century of Genocide’ (Açık Yaralar: Ermeniler, Türkler ve Soykırımın Yüzyılı) başlıklı kitapta, Hrant Dink suikasti önemli bir dönüm noktası olarak duruyor.
Başyazı: Hangi şarkı, nasıl bir Ermenilik
İlk uluslararası Ermenice şarkı yarışması ‘Tsovits Tsov’, halk oylaması sonucu finale kalan, birbirine taban tabana zıt zihniyette iki şarkısıyla kimlik politikalarına dair çok şeyler tartıştırmaya aday.
‘Türk vatandaşlığı Yahudilerden gizlenmelerini talep ediyor’
Koç Üniversitesi Yayınları’ndan bu ay yayınlanan ‘Yirmi Birinci Yüzyılda Türkiye’deki Yahudiler: Hoşgörünün Öteki Yüzü’ kitabıyla Hebrew University of Jerusalem’den Marcy Brink-Danan, Türkiyeli Yahudilerin özellikle 1992’den sonra yaşadıklarına odaklanıyor. Brink-Danan’la Türkiyeli Yahudilerin kimliğini, İsrail’e bakışlarını ve medyadaki temsillerini konuştuk.
Çağdaş sanat öncülerinin kimlikleri neden pembe?
Ahu Antmen’in 2007 yılından beri yazdığı, konferans ve seminerlerde sunduğu çeşitli makalelerini derlediği ‘Kimlikli Bedenler: Sanat, Kimlik, Cinsiyet’ isimli kitabı sadece sanat üzerine değil, kadın bedenine ve kadın bedeninin sanat pratiklerinde temsili üzerinden şekillenen politik tartışmalara da ışık tutuyor.