YAŞAR KEMAL
Yaşar Kemal'in ağzından Akhtamar’ın kurtuluşu
Yaşar Kemal’in hayatında Akhtamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nin yıkımını durdurduğu 1951 tarihi önemli bir yer tutar. Alain Bosquet’e “Yaşar Kemal kendini anlatıyor” adlı kitapta anlattığı hâliyle bu kurtuluş öyküsünü yazarın kendi sözlerinden aktarıyoruz:
Ara Güler: ‘Öleceğini ne bilelim ulan?’
Ara Güler, Yaşar Kemal'le olan dostluğunu anlattı.
Tarih, coğrafya ve kainat kalpli bir usta
Türkiye, bu hafta başında günlük hayatın akışını durduran bir ölüm haberiyle sarsıldı. Dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal, 28 Şubat’ta, 92 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cenazesi 2 Mart’ta düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilen yazar; halk deyişleri, türküleri, söylenceleri ile harmanladığı, ezgisi içinde saklı benzersiz bir edebiyat dili yarattı. Bu dille Kürt ve Ermeni halklarının varlık ve yokluk hallerini, feodal düzene karşı mücadeleyi, insanın hikâyesini, doğanın sırlarını anlattı. Bu vesileyle edebiyatı, hayatı, siyasi duruşu, Ermeni dünyasındaki algısı eşliğinde Yaşar Kemal’i minnet ve saygıyla anıyoruz.
Yaşar Kemal binlerle sonsuzluğa uğurlandı
Yaşar Kemal, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle Teşvikiye Camisi’nden son yolculuğuna uğurlandı.
Yaşar Kemal'e veda
Türkiye edebiyatının çınarı Yaşar Kemal bugün son yolculuğuna uğurlanıyor.
Yaşar Kemal'in ardından: Ali Murad’a “Emmim” der
Agos'ın köşe yazarlarından Nazar Büyüm, 52 yıllık dostu Yaşar Kemal'in ardından yazdı: "Göçtün gittin Yaşar Kemal/ Kim taşıyacak şimdi seni?/ İri ağır gövdeni değil/ Bıraktığın gölgeni?"
Edebiyatın ulu çınarı hayata veda etti
Türkiye edebiyatının çınarı Yaşar Kemal, bir süredir tedavi görmekte olduğu hastanede hayatını kaybetti.
Yaşar Kemal’in kaleminden: Ermeni mülkleriyle ‘cumhuriyetin şişirdiği keneler’
Kendi deyimiyle “Cumhuriyetin ilk yıllarında bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğan” Yaşar Kemal, eserlerinde büyüdüğü topraklardaki Ermeni geçmişine sık sık atıfta bulundu.