ANTAKYA
Depremden sonra Antakya’ya odaklanan bir sergi: Sıfır Noktasında Sanat
Çoğu Antakyalı olan bir grup sanatçı tarafından oluşturulan Sıfır Noktasında Sanat, depremlerin Antakya’da meydana getirdiği hasarı ve şehrin bugününü ele alıyor. Almanya’nın Saksonya eyaletine bağlı Leipzig şehrindeki Galeri KUB’ün ev sahipliği yaptığı sergi, 7 Eylül Cumartesi günü açıldı.
İskenderun’daki aşevi hedef gösterildi
İskenderun’da Sen Corc Kilisesi tarafından kurulan aşevinin, birbirine ‘hoca’ diye hitap eden iki kişi tarafından hedef gösterildiği sosyal medya paylaşımı tepki çekti. Video kaydındaki kişiler, “Kilise aşevi açmış, insanlara çok mütevazı, güleryüzlü davranıyorlar. Her sabah çevre temizliği de yapıyorlar. Buraları boş bırakmamak lâzım!” gibi sözler sarf ediyor. Konu hakkında, deprem sonrasında İskenderun’da yapılan yardım çalışmalarında aktif olarak yer alan Nehna platformu üyesi Mişel Uyar’ın görüşlerine başvurduk.
‘Antakyalı Arapdilli Ortodokslar İstanbul’da hak ettikleri saygıyı görmeliler’
‘Üç Milliyetçiliğin Gölgesinde Kadim Bir Cemaat: Arapdilli Doğu Ortodoksları’ başlıklı kitap İstos Yayınları’ndan çıktı. Editörlüğünü Haris Rigas’ın yaptığı kitapta, Antakya’da Arapça konuşan, dini olarak Ekümenik Patrikhane’ye bağlı olan Ortodoks Cemaati’ne dair dört makale yer alıyor. ‘Örnek Vatandaşlar mı? Beşinci Kol mu?: Sekülerlik İle Çokkültürlülük Arasında Suriye ve Türkiye’deki Rum Ortodoks Toplulukları’ başlıklı ilk makale Haris Rigas’a ait. ‘Antakya’da Rum (Arap) Hıristiyan Kimliğinin Görünürlük Biçimleri: Etnisite, Ayrımcılık ve Mülksüzleştirme’ başlıklı ikinci makale ise Şule Can ve Zerrin Arslan tarafından kaleme alınmış. ‘İstanbul’da Yaşayan Antakyalı Ortodoksların Kendilerini Kimliklendirme Süreci ve İstanbul Rum Cemaatiyle İlişkisellikleri’ başlıklı üçüncü makale ise Özgür Kaymak ve Anna Maria Beylunioğlu tarafından yazılmış. ‘Nar Ağaçlarının Köyü Tokaçlı’ başlıklı dördüncü ve son makale ise Polina Gioltzoglou tarafından kaleme alınmış.
Antakya’da görünürde en büyük sorun vakıf malları
Ortadoğu Arap Halkları Araştırma Enstitüsü (Arap Enstitüsü-Der), ‘Antakya’da Yaşayan Arap (Rum) Hıristiyanlar’ başlıklı bir araştırma yayınladı. Projeye katkıda bulunanlardan, Arap Enstitüsü-Der’in kurucularından Şule Can'la konuştuk.
Batıayaz'ın kadim topraklarında barış ilahileri
Her yıl 29 Haziran’da kutlanan St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı vesilesiyle Batıayaz’daki Ermeni Kilisesi'nde barış ritüeli düzenlendi.
Üniversiteden atılan barış imzacısı akademisyen: Pes ederseniz bilim insanı olamazsınız
"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenlerden Utku Sayın, Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi’nden uzaklaştırılma sürecini anlattı. Sayın, “bugün aynı şeyle karşılaşsam yine aynı tavrı kesinlikle sergilerdim, sergileyeceğim de” diyor.
Antakyalı Hıristiyanlar okulsuzluktan şikayetçi
Rum Cemaat Vakıflarını Destekleme Derneği (RUMVADER) tarafından yürütülmekte olan ‘Azınlık Vatandaşları-Eşit Vatandaşlar’ başlıklı Avrupa Birliği Projesi çerçevesinde, Antakya'daki Rum Ortodoks Vakfı ile işbirliği içinde 27-28 Haziran tarihlerinde bir atölye düzenlendi.
Antakyalı Rumlar okulsuzluktan şikayetçi
Rum Cemaat Vakıflarını Destekleme Derneği (RUMVADER) tarafından yürütülmekte olan ‘Azınlık Vatandaşları-Eşit Vatandaşlar’ başlıklı Avrupa Birliği Projesi çerçevesinde, Antakya'daki Rum Ortodoks Vakfı ile işbirliği içinde 27-28 Haziran tarihlerinde bir atölye düzenlendi.