ARARAT
Beş farklı bölge, tek bir dağ
“Dağı farklı coğrafyaların farklı ideolojileriyle yaşayan, farklı insanların konumlarından fotoğraflayıp, Edward Said’in bahsettiği bir ‘hayali coğrafya’ olarak incelemeye çalıştım.”
Barışma siyaseti açısından ‘Ararat’ çok önemli
‘Hrant Dink Anısına Atölye Çalışmaları’nda ‘Anılardan Sinemaya: Tanıklık Sorunu ve Felaketin Temsili’ başlıklı bir tebliğ sunan doktora öğrencisi Öykü Gürpınar, Atom Egoyan'ın ‘Ararat’ filmini Fatih Akın’ın ‘Kesik’ filmi ile karşılaştırmalı olarak ele alıyor.
"Felaketin hiçbir tasviri 100 yıllık inkarı telafi edemez"
Ünlü Kanadalı yönetmen Atom Egoyan, geçen hafta ilk kez Türkiye’deydi. Onunla Diaspora’dan Türkiye’ye uzanan, oradan Ararat’a çıktığımız bir söyleşi gerçekleştirdik.
Engelleri aşan sözlü tarih çalışması
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisans yapan Mustafa İşcier, 12 Ağustos’ta Ermeni Soykırımı ve Ezidiler üzerine sözlü tarih çalışmasını yürütmek için tandem bisikletiyle yola çıkacak. Geniş bir coğrafyayı kapsayacak bisiklet turunda İşcier, soykırım coğrafyasını ve coğrafyadaki soykırım belleğini araştırmayı planlıyor.
Sevan Gölü kurtuluyor
Ermenistan’daki Sevan Gölü’nün son yıllarda giderek bozulan ekosistemi ve su kalitesinde önemli oranda iyileşme yaşandığı açıklandı.
“Ararat bizim taraftan daha güzel görünüyor”
‘Türkiye Ermenistan Normalleşme Süreci Destek Programı’ kapsamında düzenlenen Türkiye Ermenistan Çevre Aktivistleri Platform Projesi'ne katılan Genç Yeşiller'den Gizem Kastamonulu, ilk Yerevan gezisinde karşılaştığı insanları, iki ülke arasındaki benzer sorunları ve sınırları yazdı.
Ermenilerin Ararat’la ilişkisi Kudüs’e vizeyle girmeye benziyor
Adar Baran Değer, ‘Annemin Şarkısı’, ‘Küçük Kara Balıklar’ ve çeşitli kısa filmlerde çalışmış, henüz 21 yaşında, genç bir sinemacı. İlk filmi ‘Ararat’ta, dağın zirvesine kadar çıkıp, belki de Nuh’un, bir zamanlar, hayatta kalabildiğine sevinerek dans etmiş olduğu topraklara ayak bastı ve onunla birlikte bu dağa tırmananların öyküsünü aktardı.
Ermenistan’dan gelen Turist kafilesi Doğu'yu geziyor
Gürcistan üzerinden Türkiye'ye gelen 11 kişilik Ermeni turist grubu minibüsle Doğu Anadolu Bölgesi'ni geziyor. Grup adına “Biz ata topraklarımız olarak gördüğümüz Ağrı Dağı'nı gezmeyi, Van ve Muş'ta da birkaç gün kalmayı planlıyoruz” diyen Mihran Mağakian, temkinli davranmakla birlikte kendilerine karşı hiçbir olumsuz tavırla karşılaşmadıklarını belirtiyor.
'Sıradışı ama barışçıl bir yolculuk oldu'
Esra Bayhan, Posta gazetesinde 11 Şubat Cumartesi günü yayımlanan yazısında, gündemi “bu kadar meşgul eden Ermenilerin ülkesi”ni yazıyor. Bir gezgin için önemli olanın 'insanlarla kurulacak ilişkiler' oluğunu söyleyen Bayhan, başkent Erivan'da günün nasıl başladığı ve nerde devam ettiğini, şehrin kültür merkezini anlatıyor.