BİN DERT BİR DERMAN
‘Madde bağımlılığı irade zayıflığından kaynaklanmaz’
Bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığını bozan madde ya da eylemlere, verdikleri zarara rağmen devam etmesi olarak tanımlanan bağımlılık, ‘kimyasal bağımlılık’ ve ‘eylemsel bağımlılık’ olarak ikiye ayrılıyor. Günümüzde daha sık rastlanan, kimyasal bağımlılık sınıfındaki madde bağımlılığını Psikiyatri Uzmanı Dr. Belinda Maşalı’yla konuştuk.
‘Bedeniniz nasıl doğuracağını biliyor’
Doğum, şüphesiz her kadının mutluluğunu taçlandıran özel bir an. Bu ana dair anne adaylarının sıkça gündeme getirdiği doğum şekli tartışmalarında ise uzmanlar normal doğumdan yana duruyor. ‘Her şeyden önce bedeninize güvenin’ diyen Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ağavni Tezenli, normal ve sezaryen doğum ikilemini bizler için aydınlattı.
‘Grip aşısı haksızlığa uğruyor’
Sağlıklı bireyleri ilerde karşılaşma olasılıkları bulunan etkenlere karşı korumak için yapılan aşılar, dünyada ve Türkiye’de farklı çevrelerde sık sık masaya yatırılıyor. Uluslararası ilaç üreticisi GSK’nın Gelişmekte olan Ülkeler Aşı Bilimsel Danışmanı olan Prof. Dr. Selim Badur, günümüzde salgın hastalıkların önlenebilir hale gelişinden, her yıl yaptırılması önerilen grip aşılarına uzanan değerlendirmelerini bizimle paylaştı.
Varisten korunmak için hareket edin
Toplardamarın içinde yer alan kapakların çalışmaması veya damardaki bir tıkanıklık sonucunda meydana gelen varisler, her yaşta karşılaşılabilen bir sorun. Zamanında müdahale edildiğinde kolayca tedavi edilebilen varisleri, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Aybanu Gökçen’e sorduk.
Diştaşlarını göz ardı etmeyin
Tükürük yapısı ve bireysel bakım alışkanlıklarına bağlı olarak her insanda görülebilen diş taşları, ağız sağlığı açısından üzerinde durulması gereken bir problem. Kolaylıkla tedavi edilebilen ancak ihmal edildiğinde dişeti iltihaplanması ve diş kaybına varan sonuçlar doğurabilen diştaşlarını Diş Hekimi Tatyos Bebek'le konuştuk.
Kalça kırıkları artık daha kolay tedavi ediliyor
Tedavi edilmediğinde yaşam fonksiyonlarını dahi etkileyebilen kalça kırıklarını, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sevan Sıvacıoğlu’yla konuştuk.
Reflüyü hafife almayın
Genellikle ‘reflü’ olarak bilinen mide fıtığı, yemek borusu ile mide arasında bulunan kapakçığın gevşemesi sonucu meydana gelen bir rahatsızlık. Karında şişme, ağızdan sürekli gaz çıkarma ve yanma gibi belirtilerle kendini gösteren, tedavi edilmediğinde ise kanser riskini ciddi oranda yükselten mide fıtığını Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Manuk Manukyan’la konuştuk.
Yüksek kolesterol tedavisinde öncelik ilaç olmamalı
Yüksek kolesterolü, Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Ece Küçükberberyan’la konuştuk.
Tiroid hastalıklarında iyotlu tuza dikkat
Halk arasında çokça bilinmese de hayati açıdan büyük önem taşıyan tiroid, iyot yardımıyla vücut metabolizmamızı ayarlayan bir iç salgı bezi. Sağlıklı çalışmadığında nödül ve tiroiditler geliştirerek kansere varan ciddi sonuçlar doğurabilen tiroidi, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zehra Çağıl Vartanesyan'la konuştuk.
Cilt kanserinden korunmak için güneşten kaçının
Geride bıraktığımız soğuk günlerin ardından yüzünü gösteren güneş, gerekli koruma sağlanmadığında cilt kanserine varan ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle açık tenlilerin risk altında olduğu cilt kanserini, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nden Cildiye Uzmanı Dr. Vahe Kösem’le konuştuk.