Yüksek kolesterolü, Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Ece Küçükberberyan’la konuştuk.
Vücudumuzda bir yağ türü olarak bulunan kolesterol, fazla alınması durumunda damarlarda birikerek damar daralması ve tıkanmasına sebep oluyor. Gerekli yaşam şartları ve beslenme şekli sağlanmadığında böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon, kalp krizi ve kalp yetmezliğine varan ciddi sonuçlar doğurabilen yüksek kolesterolü, Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Ece Küçükberberyan’la konuştuk.
Kolesterol nasıl tanımlanmalı?
Kolesterol, bir lipit yani yağ türüdür ve vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunur; hücre zarının, bazı hormonların, safra asitlerinin ve D vitamininin yapımında kullanılır. Karaciğer, kolesterolü vücudun ihtiyacı kadar üretir, fazlası besin yoluyla alınır. Yalnızca hayvansal ürünlerde bulunur, yani bitkisel ürünlerde kolesterol yoktur. Kolesterol, kanda kendi başına bulunmaz; proteinlere bağlanarak taşınır. Bu taşıyıcı proteinlere lipoproteinler denir. LDL, HDL ve VLDL olarak karşımıza çıkan değerler, kolesterolü vücudun tüm hücrelerine taşıyan lipoproteinler yani taşıyıcılardır. LDL (halk diliyle ‘kötü kolesterol’), karaciğerden aldığı kolesterolü tüm vücut hücrelerine taşır. HDL (‘iyi kolesterol’) ise kandaki fazla kolesterolü toplar, karaciğere getirir ve burada safra asidi olarak atar. VLDL de trigileseriti yani damarlarımızda dolaşan yağı taşır. Damarlarda fazla yağ (lipit) birikiminden oluşan damar daralması ve ileriki safhalarda görülen damar tıkanması, yüksek kolesterol olarak tanımlanır.
SÖYLEŞİNİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN