6-7 EYLÜL
‘Bu kitabı Türkler okusun diye yazdım’
Sosi Antikacıoğlu’nun kendisinin ve ailesinin geçmişini anlattığı ‘Geçmişimden Sesler ve Renkler’ adlı kitabı İletişim Yayınları’ndan çıktı. Aslen Sivaslı olup, 1915’te Samsun’da yaşamakta olan baba tarafı ile aslen Trakyalı olan anne tarafının geçmişini ayrıntılı bir şekilde anlatan Antikacıoğlu, 6-7 Eylül’ü henüz 10 yaşındayken Büyükada’da yaşamış. 37 yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde özellikle şiir üzerine verdiği derslerle adından söz ettiren Antikacıoğlu ile aile tarihinden yola çıkarak günümüzde Ermeni toplumunun yaşadığı sorunlara uzanan bir söyleşi yaptık.
"6-7 Eylül'ün adını koymadan yüzleşmek mümkün değil"
İstanbul Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Güven Gürkan Öztan ile 62. Yılında 6-7 Eylül’ü konuştuk.
6-7 Eylül Pogromu 'Karanlık İşler'de anılıyor
6-7 Eylül 1955 İstanbul Pogromu'nu 62. yılı, Karanlık İşler ekibi tarafından anılıyor.
'64'teki sürgün kararı, Rum nüfusunun azalmasında en etkin rolü oynadı'
Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Yücel’in derlemesiyle oluşan ‘Rum Olmak/Rum Kalmak’ kitabı, İstos Yayınları tarafından geçen ay yayımlandı. Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine ve günümüze kadar Rum kimliğini ele alan ve 6-7 Eylül’den 1964 sürgününe, sürgünün Türk ve Yunan basınına yansımalarına dair birçok makalenin yer aldığı kitabı, Yücel’le konuştuk.
‘Torunlarıma bir hatıra veremeyeceğim, günahını o gece evimizi basanlar çeksin’
6-7 Eylül pogromunun 61. yıldönümünde, dönemin Ekümenik Patrikhane fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un eşsiz fotoğraf arşivi bir kere daha gözler önüne seriliyor. İstos Yayıncılık tarafından basılan, gazeteci Serdar Korucu’nun derlediği ‘Hem Malınızı, Hem Canınızı!’ kitabı, o gece yaşanan şiddetin unutturulmuş ve karanlık yüzüne; insanların bedenleri, yaşamları ve hatıraları üzerinde bıraktığı hasara ışık tutuyor. Kitapta yer alan anlatıları, Kalumenos’un objektifinden fotoğraflarla sunuyoruz.
Duyduk duymadık demeyin: Darbeyi Bizans’ı diriltmek için Patrikhane yaptı
Türkiye’de İslamcısından ulusalcısına her renkten mebzul miktardaki komplo teorisyeninin en gözde temalarından bir tanesi, belki de açık arayla İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi’dir.
Bir yıl geçti, 6-7 Eylül'le ilgili soru önergesine cevap gelmedi
HDP milletvekili Mithat Sancar, 6-7 Eylül pogromunun 60. yıldönümünde İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi vermişti. Aradan bir yıl geçmesine rağmen soru önergesi cevaplanmadığı gibi TBMM’nin sitesinde önergeye dahi ulaşılamıyor.
61. yılında 6-7 Eylül anılıyor
DurDe Platformu, 6-7 Eylül pogromunun 61. yılında mağdurları anacak. ‘Karanlık İşler’ ekibi de Rıdvan Akar’ın moderatörlüğünde bir etkinlik düzenliyor.
Şarkılı türkülü Türkiye tarihi
Müzik araştırmacısı, yazarı ve DJ Murat Meriç’in, Türkiye’nin yakın tarihini, kimi ülkenin popüler kültür hafızasına kazınmış, kimi unutulup gitmiş şarkılar eşliğinde hikâyeleştirdiği ‘100 Şarkıda Memleket Tarihi’ adlı kitabı yayımlandı. Ağaçkakan Yayınları’nın ‘Hazır Bilgi’ serisinden çıkan bu renkli anlatı, yakın geçmişten kesitleri müzikle hatırlatıyor. Meriç’le bir araya gelerek, eksiğiyle fazlasıyla yeni kitabını konuştuk.
‘6-7 Eylül’de Rum toplumunun umutlarına kastedilmiştir’
6-7 Eylül’ün 60. yılında ilk kez anma ayini düzenlendi.