Kitap/Kirk’in Mayıs sayısı tüm içeriğiyle agos.com.tr’de!
Merhaba,
Bu sayımıza gazeteci Bülent Günal’ın ‘Harputlu Hasan’ romanıyla başlıyoruz. Günal, bu ilk romanında bir göç hikâyesini anlatıyor. Bundan tam yüz yıl önce Anadolu topraklarından, özellikle de Harput'tan 'Fırsatlar Ülkesi' Amerika'ya yaşanan göçü. Ancak roman bir göç hikâyesi olduğu kadar, Osmanlı polisiyesi izleri de taşıyor. Sezer Karadağ yazdı.
Ünlü Ermeni edebiyatı uzmanı Kevork Bardakjian'a göre, Hagop Baronyan ‘İstanbul Mahallelerinde Bir Gezinti’ kitabında 'şehrin otuz dört mahallesini, Ermeni cemaatinin hemen hemen her tür sosyal, kültürel ve ekonomik koşullarına değinerek, ayrıntılı bir şekilde tasvir' ediyor. Kitap hakkındaki tanıtım bülteninde ve yayınlanan tanıtım yazılarında da benzer bir anlayış egemen. Oysa Murat Cankara, Baronyan’ın kitabı için farklı bir okuma öneriyor.
Sinan Kızılkaya’nın kitabı, 'Kürt Siyasetinde Örgüt Kültürü: Bir Yorumlama Denemesi', PKK'nin bir örgüt olarak iç kültürünü ve döngüsünü anlatıyor; alternatif bir PKK tarihi okuması yapıyor. Kızılkaya, Özgün Çağlar ile yaptığı söyleşide, “Türk tarafının 'barış' anlayışıyla, Kürt tarafının 'barış' anlayışının bir olmadığını biliyoruz, fakat Türk tarafı, Erdoğan'ın 'bu işi bitirebileceğine' dair bir güven içinde” diyor.
Todd Straser, ‘Dalga’ adlı romanında, 1969'da Kaliforniya'nın Palo Alto bölgesindeki bir lisede tarih dersinde yaşanan ve öğretmen Don Jones'un hayatı boyunca yakasını bırakmayacak olan ‘Üçüncü Dalga’ adını verdiği bir deneyi anlatıyor. Deneyin içeriği, memlekette son bir yıldır yaşadığımız ayrışmayı açıklayabilecek nitelikte. Bundan 35 yıl önce ABD’de yapılan bir deneyin sonuçları 2014 Türkiye’sinde yaşayanlar için tanıdık gelecek. Banu Yıldıran Genç yazdı.
/haber.php?seo=ciplaklik-gecici-midir&haberid=7233Keyifli okumalar,
Ferda Balancar