Türkiye’deki gayrimüslimlerin kurumlarının tüzel kişilik sorunu bu Perşembe (30 Ocak) İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu Mahkeme Salonu’nda konunun uzmanları tarafından masaya yatırılacak. Cemaat Vakıfları Temsilci Ofisi ve Bilgi Üniversitesi’nin ortaklığı ve Venedik Komisyonu’nun katılımı ile düzenlenen toplantıya, Venedik Komisyonu’ndan Prof. Christoph Grabenwarter de katılıyor.
EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr
Türkiye’deki gayrimüslimlerin kurumlarının tüzel kişilik sorunu bu Perşembe (30 Ocak) İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu Mahkeme Salonu’nda konunun uzmanları tarafından masaya yatırılacak. Cemaat Vakıfları Temsilci Ofisi ve Bilgi Üniversitesi’nin ortaklığı ve Venedik Komisyonu’nun katılımı ile düzenlenen toplantıya, Venedik Komisyonu’ndan Prof. Christoph Grabenwarter de katılıyor. Anayasa ve insan hakları hukuku uzmanı olan Prof. Grabenwarter, aynı zamanda, Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi (WU) Avrupa ve Uluslar arası Hukuk Enstitüsü’nün başında bulunuyor.
Sosyolog Arus Yumul, Aylin Koçunyan, Avukat Ester Zonana, Luiz Bakar, Avukat Foti Benlisoy, Avukat Haluk Erdem, Avukat Ali Elbeyoğlu, Laki Vingas, Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) Genel Müdürü Adnan Ertem, Dr. Yannis Ktistakis, Prof. Ergun Özbudun ve Prof. Hüseyin Hatemi’nin konuşmacı olarak katılacağı konferansın ilk bölümünde ‘Gayrimüslim Cemaatler: Tarih, Toplum ve Hukuk’ başlığı altında konuşmalar yapılacak. ‘Tüzel Kişilikler ve Hukuk, Uygulamada Hukuk ve Politika’ başlıklı ikinci bölümde, akademisyenler ve uzman avukatlar, konuyu teknik açıdan ele alacak. ‘Azınlık Politikaları Işığında Tüzel Kişiliğin Önemi’ başlıklı bölümde ise, VGM Genel Müdürü Adnan Ertem, Laki Vingas ve Christoph Grabenwarter konuşacak. Konferansa, VGM’nin bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katılıması bekleniyor.
Konferansta, Ortadoğu’nun diğer ülkelerindeki gayrimüslim kurumlarının hukuki durumlarının da masaya yatırılması bekleniyor. Bu ülkelerdeki gayrimüslim kurumların tüzel kişilik sorunları, bu kurumlara karşı devlet politikaları ve hukuki uygulamalar, bölgeyi iyi bilen uzmanlar tarafından konuşulacak.
Konu hakkında görüştüğümüz Laki Vingas, konferansta esas olarak dini kurumların tüzel kişilikleri meselesinin masaya yatırılacağını, ancak tartışılacak tek konunun bu olmadığını belirtti. Panellerde, özellikle Türkiye’deki Katolik cemaatinin kurumlarının sorunlarının üzerinde de durulacağını söyleyen Vingas, Türkiye’deki gayrimüslimlerin kurumlarının tüm sorunlarının geniş bir çerçevede ele alınacağını söyledi. Vingas’ın da altını çizdiği gibi büyük önem taşıyan konferansa vakıf yöneticilerinin ve toplumun katılımının yüksek olması bekleniyor.
Bu toplantıların ilk ayağı, ‘Gayrimüslim Cemaatler ve Cemaat Vakıflarının Hukuki Statüsü ve Tüzel Kişilik Sorunu’ başlığıyla, 13 Mayıs 2013’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi’nde, Yrd. Doç. Kerem Altıparmak, Sebu Aslangil, Eren Çelikel, Cem Sofuoğlu, Yrd. Doç. Levent Korkut, Dr. Yannis Ktistakis ve Laki Vingas’ın katılımıyla düzenlenmişti.