GAYRİMÜSLİM
Müslüman olmayan sığınmacılar için hayat daha da zor
CHP Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu, ‘Sınırlar Arasında İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına’ başlıklı raporunu yayınladı. Müslüman olmayan sığınmacıların sorunlarına da değinen rapora göre, ‘Türkiye’de sığınmacı olmak zor, Müslüman olmayan sığınmacı olmak daha da zor’.
"Aman gayrimüslim cumhurbaşkanı olmasın!"
Vatandaşlık Araştırması’ndan: Türkiye genelinde toplumun yüzde 43’ü Kürtlerin Cumhurbaşkanı olmasına karşıyken, yüzde 63’ü ise Müslüman olmayanların Cumhurbaşkanı olmasına karşı.
“Onların bu Meclis’te işi yoktur”
Figen Yüksekdağ’ın sitayişle andıgı ilk mecliste herhangi bir gayrimüslim vekil yoktu. Zaten Büyük Millet Meclisi için gerçekleştirilen seçimlere gayrimüslimlerin katılmaması için bilinçli çaba da sarf edilmişti. Aslına bakılırsa bu durum, bu topraklarda Tanzimat’la başlayan temsili kurumlar oluşturma geleneğinden açık bir sapmadır.
Yok edilen uygarlığın kültür envanteri gün yüzüne çıktı
Sayısız kaynak tarandı, arşivlere girildi ve aylar süren çalışma sonucu ‘Türkiye Kültür Varlıkları’ haritası şekillendi. Hrant Dink Vakfı’nın projesi sayesinde, internetteki interaktif bir haritayla Anadolu’daki Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi ibadethanelerini, okullarını, hastane ve mezarlıklarını hem Türkiye çapında hem de şehir şehir, köy köy listelemek ve incelemek mümkün.
TEOG yine ‘el yordamıyla’
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavında, din dersinden muaf olan öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı, hesaplamada din dersinden muaf olan öğrencilerin puanlarını ‘0’ olarak girdi. Bu yüzden de yaklaşık 20 puanlık bir fark ortaya çıktı. Tepkiler üzerine puanlamayı yeniden düzenleyen Bakanlık, sorunun çözüldüğünü açıkladı.
TEOG sonuçları yine gayrimüslim öğrenciyi vurdu
Bir soru iptali yüzünden geciken ve yeniden hesaplanarak dün açıklanan TEOG puanları hatalı çıktı. Özel okullarda okuyan ve din dersinden muaf öğrencilerin TEOG puanları bu dersten ‘0’ almış kabul edilerek hesaplandı. Öğrenciler en az 20 puan kaybetti
Agoplar halen 'şehit' sayılmıyor
18 Mart “Şehitleri Anma Günü”nde törenler düzenlenirken Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde hala gayrimüslim şehitler yer almıyor.
Osmanlı’da gayrimüslimlerin kazananlar, Müslümanların ise kaybedenler olduğu algısı yanlış
Yerel ekonomi, esnaf loncaları, yerel kültürel yapılar ve toplumsal sınıflara bakarak kitlelerin siyasete verdiği tepkilerle imparatorluk içinde yaşanan dönüşümleri, yeni yayımlanan ‘Osmanlı’yı Müslümanlaştırmak’ kitabında inceleyen Yard. Doç. Doğan Çetinkaya ile Osmanlı toplumunun arka planına baktık, 1915’e giden yolu konuştuk.
Neden kimse söze “Müslüman, Türk vatandaşlarımız” diye başlamaz?
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan ile Cumhuriyet Dönemi’nde devletin ‘azınlık’ algısı ve bunun siyasi karşılıkları üzerine bir söyleşi yaptık. Osmanlı Devleti’nden bugüne uzanan sohbetimiz, güvenlik güçlerinin aldığı eğitimin gündelik siyasetteki kilit rolünü gözler önüne seriyor.
Şehitlik için İslam şart mı?
Çanakkale Savaşı’nın 99. yıldönümünde Başbakan Erdoğan bir kez daha şehitlerin etnik farklılıklarına rağmen aynı cephede savaştığını vurguladı, birlik mesajı verdi. Ancak gayrimüslimleri atladı. Üç gün önce de Anadolu Ajansı, savaşta yer alan Müslüman olmayan Osmanlı tebaası ile ilgili bir dosya yayımlamıştı. O haberde de Müslümanlar için ‘şehit’ nitelemesi kullanılırken, gayrimüslimler için ‘vatan cephesinde hayatını kaybedenler’ deniyordu.