İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu gözaltına alınmasıyla başlayan protestolarda gözaltına alınan ve tutuklanan 93 kişi daha tahliye edildi. Saraçhane’de konuşma yapan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Selinay Uzuntel de tahliye edilenler arasında. Dün 102 kişi hakkında tahliye kararı verilmişti.
CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı ve görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolarda 300'ü aşkın öğrenci tutuklanmıştı.
İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi, 19 Mart protestolarına katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan 59 genç hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme, tutukluluğun ölçülü olmadığına kanaat getirerek, sanıkların ayrı ayrı tahliye edilmesine hükmetti. Tahliye kararı verilenler arasında Saraçhane’de konuşma yapan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Selinay Uzuntel de var.
Tutuklu sanıkların büyük kısmının öğrenci olduğuna dikkat çeken mahkeme, kararında şu gerekçelere yer verdi:
-Sanıkların sabit ikametgâh sahibi olmaları,
-Kaçma şüphesi bulunmaması,
-Suçun katalog suçlar arasında yer almaması,
-Aynı hukuki durumda olan sanıklar için daha önce tahliye kararı verilmiş olması,
-Sanıkların eğitim süreçlerinin aksama ihtimali ve Anayasa’nın 36. maddesi uyarınca adil yargılanma haklarının gözetilmesi gerektiği.
Aynı gün 34 genç daha tahliye edildi
Daha sonra bugün içinde 34 genç için daha tahliye kararı verildi. Böylece bugün tahliye edilen gençlerin sayısı 93'e yükseldi. Dün de aralarında CHP Parti Meclisi’ne seçilen Berkay Gezgin’in de bulunduğu 102 genç tahliye edilmişti.
Kayseri'de de tahliyeler var
Öte yandan CHP Kayseri Mİlletvekili Aşkın Genç de Kayseri'de tutuklu bulunan 4 gencin tahliye edildiğini açıkladı. Genç, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Kayseri’de tutuklu bulunan 4 üniversiteli gencimiz, şimdi özgürlüklerine kavuştu. Artık ailelerinin yanındalar, arkadaşlarına kavuştular, okul hayatlarına kaldıkları yerden devam edecekler. Geçmiş olsun çocuklar, biz hep yanınızdayız" ifadelerini kullandı.