İHD’nin 24 Nisan’da izin verilmeyen basın açıklamasında Ermeni Soykırımından bahseden pankartlar taşıdıkları için gözaltına alınan üç üyesiyle ilgili savcılık kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi. Savcılık, kararında ‘soykırım’ kelimesinin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
İHD İstanbul Şubesi, 24 Nisan 2018’de Sultanahmet’te soykırım anması düzenlemek istedi. Ancak, polis soykırım kelimesi kullanılan pankart ve dövizler olduğu gerekçesiyle anma programına izin vermedi. Pankart ve dövizleri getiren İHD aktivistleri Leman Yurtsever, Jiyan Tosun ve Gamze Özdemir gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı.. Gözaltına gerekçe yapılan pankartta, “Ermeni Soykırımını tanı, af dile tazmin et” yazılıydı. Gözaltına alınan İHD aktivistleri hakkında açılan soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Savcılık kararının gerekçesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararlara atıf yapılarak, “AİHM ifade özgürlüğünün yalnızca lehte olduğu kabul edilen veya zararsız ya da ilgilenmeye değmez görünen bilgi ve düşünceler için değil, aynı zamanda, devletin veya nüfusun bir bölümü için saldırgan, şok edici veya rahatsız edici bilgi ve düşünceler için de geçerli olduğunu kabul etmektedir” denildi.
Kararda, “Kabul edilemeyecek ve rahatsız edici nitelikte olsa da esasen tarihçileri ilgilendiren konunun farklı yorumlanış biçimlerinin genel olarak ve bir bütün değerlendirildiğinde Türk milletini alenen aşağılama kastı olmadığı” gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
İHD İstanbul Şubesi, savcılık kararına ilişkin yaptığı açıklamada, kararı önemli bulduklarını, siyasi irade tarafından dikkate alınması gerektiğine dikkat çekerek “Bundan böyle her 24 Nisan etkinliğimizde Basın Savcısının vermiş olduğu bu kararı yanımızda taşıyacağız. Ve eğer etkinliklerimiz bir kez daha engellenmek istenirse, bu kararı bizi engellemek isteyen resmi görevlilere göstereceğiz” denildi.