Resmi Gazete’de dün yayımlanan yeni kanun hükmündeki kararnamelerle yine tartışmalı uygulamalar yürürlüğe konmuş oldu. HDP, KHK'ların ardından Meclisin tatil edilmesi için verilen gayretlere dikkat çekti; Meclisi olağanüstü gündemle toplanmaya çağırdı.
Hükümet, olağanüstü hal kapsamında çıkardığı 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, “15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında” hareket eden kişiler, “hukuki, idari, mali ve cezai” sorumluluktan kurtarıldı. Daha önce çıkarılan kararname ile bu kapsamda görev alan kamu görevlileri sorumluluktan kurtulmuştu.
Öte yandan, Terörle Mücadele Yasası kapsamında cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler, artık duruşmalara tek tip kıyafetle çıkacak. “Anayasayı ihlal ve hükümeti devirmeye teşebbüs”ten tutuklu olanlar “badem kurusu”, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren diğer suçlardan yargılananlar ise gri tulum giyecek. Tek tip kıyafet uygulaması, bir ay içinde çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Bu madde hükümleri, söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanacak.
Kararnameyle yargılamalara ilişkin kurallarda da değişlik yapıldı. Ceza Muhakemesi Yasası’nın 104. maddesinde düzenlenen, “Şüpheli veya sanığın tutukluluk hâlinin devamına veya salıverilmesine hâkim veya mahkemece karar verilir. Ret kararına itiraz edilebilir” ibaresindeki “Ret kararına” ifadesi, “Bu kararlara” şeklinde değiştirildi. Böylece tahliye çıkması üzerine yapılacak itirazın da önü açıldı.
Danıştay, Adalet Bakanlığı’nın telekomünikasyon yoluyla iletişimin denetlenmesi, gizli soruşturmacı ve teknik araçlarla izleme tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin çıkardığı yönetmeliğin tümünü “yetkisi olmadığı” gerekçesiyle iptal etmişti. Telefon dinleme ve teknik araçlarla izleme tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin yönetmelik çıkarılması KHK ile CMK’ye konuldu. Böylece bakanlık, tekrar yönetmelik çıkaracak.
Davalarda, avukatın “duruşmaya gelmemesi” halinde de duruşmaya devam edilebilecek ve hüküm kurabilecek. Dava dosyasına talimatla gelen sanık veya tanık ifadeleri, keşif tutanakları ile diğer yazıların mahkemede “okunması” kuralı yerine sadece “anlatılması” hükmü getirildi. Benzer durum, istinaf yargılamaları sırasında da geçerli olacak.
HDP, Meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı
HDP, dün çıkartılan iki KHK’nin faşizan ve tekçi uygulamaları dayatarak parlamentoyu devre dışı bırakmayı amaçladığını belirtti ve Meclis’i acilen olağanüstü toplanmaya çağırdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) dün çıkarılan 695 ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) toplumsal yaşamın her alanını baskı çemberine hapsetmeyi hedeflediğini belirterek, TBMM’yi acil olarak olağanüstü toplantıya çağırdı.
HDP’den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“695 ve 696 no’lu KHK’ler ile yine işten ihraçlar, sivil toplum örgütlerinin kapatılması, cezaevlerinde tek tip kıyafet uygulaması, iktidar yandaşı paramiliter güç olan suç örgütlerine cesaret/destek verilerek cezasızlığın sağlanması ve taşeron düzenlemesinin Meclis'ten kaçırılması hedeflenmiştir
“Bu faşizan ve tekçi uygulamaların amacı, anayasal düzeni ortadan kaldırmak, Parlamento’yu devre dışı bırakmak ve ülkeyi OHAL rejiminde KHK'lerle yönetmektir.
“Yurttaşlarımızı bekleyen yüzlerce sorunu ortada dururken, TBMM’nin bir an önce tatile sokulması için gösterilen gayretlerin nedeni son KHK’lerle çok net olarak ortaya çıkmıştır.
“Meclis etkisiz bir organ olarak tamamen devre dışı bırakılarak ve tepkiler görünmez kılınarak yeni sistem inşasının şahikasına varılmakta, yurttaşların can güvenliği hiçe sayılarak sadece ve sadece iktidarın bekası hedeflenmektedir.
“TBMM’de görüşülmeden asla hayata geçirilmemesi gereken ve toplumsal yaşamın her alanını yeni baskı çemberlerine hapsetmeyi hedefleyen bu uygulamalara karşı, HDP Meclis Grubu olarak TBMM’yi acil olarak olağanüstü toplantıya çağırıyoruz.”
Demirtaş: Tek tip kıyafetleri parçalayıp çöpe atacağız
Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün yayımlanan KHK'de yer alan tutuklu ve hükümlülere tek tip kıyafet giydirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Tek tip kıyafet giymektense kefen giymeyi tercih ederiz" dedi.
4 Kasım 2016 tarihinden beri Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün yayımlanan KHK'de yer alan tutuklu ve hükümlülere tek tip kıyafet giydirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Darbeciler tek tip kıyafet giyer mi, giymez mi umurumuzda değildir. Ancak on binlerce siyasi tutsağı darbecilerle eşitleyen bu onursuzluğu asla kabul etmeyeceğiz. Bize tek tip kıyafet verilmesi halinde parçalayıp çöpe atacağız" dedi.