Adalar can çekişiyor

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, TBMM'de İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya ve Kınalıada Platformu Sözcüsü Nurhan Çetinkaya ile birlikte Adalar'ın sorunlarına yönelik bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, uzun zamandır çözüm bekleyen sorunlardan yola çıkarak 'Adalar artık S.O.S veriyor' ifadelerini kullanan Doğan, Adalar'ın kültür mirası olarak kabul edilmesini istedi. 

'Can çekişiyor'

Konuşmasında, bütçe ve lojistik destek eksikliğinin adaları zor durumda bıraktığına değinen Doğan, adaların değişmekte olan demografik yapısından da kaygı duyduğunu belirtti:

“Belediyenin tüm çabalarına rağmen bütçe ve lojistik destek eksikliğinden dolayı Adalar can çekişiyor, SOS veriyor. Sorunların çözülmüyor olması, iktidarın Adalar’ın demografik yapısını değiştirme amacında olduğu kaygısını uyandırıyor. "  

Toplantıda yer alan CHP Bakırköy Belediye Meclis Üyesi ve Kınalıada Platformu kurucusu Nurhan Çetinkaya ise defalarca dile getirilmesine rağmen sorunlara çözüm bulamadıkları için TBMM'nin kapısını çaldıklarını belirtti. Başlıca çözümün 'Adalar seçmeni olmak' olduğunu mecliste de yinleyen Çetinkaya;

"Adalı pek çok kişinin nüfus ve seçmen kayıtları İstanbul’da başka ilçelerde bulunuyor. Dile getirdiğimiz tüm bu sorunların çözülmesini istiyorsak yapacağımız ilk şey Ada seçmeni olmaktır." ifadelerini kullandı. 

Çetinkaya’nın yorumu

Konuşmasında sağlık ve güvenlik hizmetlerinde yetersizlik, kaçak yapılaşma, ulaşım zorluğu, uyuşturucu kullanımında artış, ödenek yetersizliği ve elektrikli araç artışı gibi pek çok soruna değinen Çetinkaya, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Her şeyden önce Adalar için Adalar halkının da katılımının olduğu özel bir yönetim anlayışı hayata geçirilmeli. İmkanları yetersiz kalan Adalar Belediyesi’nin gelirinin artırılması için çok büyük rakamlara ulaşan ulaşım gelirinden pay ayrılması dahil olmak üzere düzenlemeler yapılmalı. Adalar’da asayişin sağlanması için güvenlik güçlerinin sayısı artırılmalı. Denetimler artırılmalı ve organize suç örgütlerinin oluşmaması /yok edilmesi için kapsamlı güvenlik önlemleri alınmalı. Birbirinden bağımsız her adaya 112 acil sağlık servisi dışında 24 saat hizmet veren temel sağlık hizmetlerini karşılayacak sağlık birimleri açılmalı. Adalar’da kışlık yaşamın daha canlı hale getirilmesi için hem yaşlı nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabileceği hem de genç nüfusun yaşamını devam ettirebileceği projeler hayata geçirilmeli. Bu bakımdan ulaşım ve sağlık hizmetleri özel olarak ele alınmalı. Genç nüfusun artırılması için bir fakülte ya da meslek yüksek okulu kurulmalı. Denizcilik İşletmeleri tarafından gemi seferleri arttırmalı ve Adalar halkı özel işletmelerin insafına bırakılmamalı. Kış aylarında sefer sayıları artırılmalı ve Adalar arasında ring seferleri yapılmalı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adalar’a üvey evlat muamelesi yapmayarak kendi sorumluluk alanında bulunan yol ve alt yapı gibi hizmetleri tam olarak yerine getirmeli. Kış aylarında sahipsiz bırakılan sokak hayvanları için barınak imkanları geliştirilmeli ve bu konuda merkezi yönetim ve İstanbul Büyükşehir belediyesi tarafından belediyemize destek olunmalı." 

Kategoriler

Güncel Yaşam

Etiketler

Adalar


Yazar Hakkında