Büyükadalılardan Adabüs eylemi: ‘Halk burada, sorumlular nerede?’

Ada halkı Büyükada’da ve Heybeliada’da İBB’nin adalarda minibüslerin kullanıma başlaması kararına karşı eylemlerini sürdürüyor.

Prens Adaları bir süredir toplu taşıma tartışmalarıyla gündemde. Özellikle atların fizikî zarar görmesi sonucu faytonlara alternatif olarak sunulan Adabüsler de ada halkını tatmin etmiş değil. Aküyle çalışan Adabüsler her ne kadar çevre dostu olarak belediye tarafından pazarlansa da, halkın asıl endişesi adaların giderek trafiğe açık bir yer haline dönüşmesi. Adabüsler’den önce de market alışverişi veya yaşlıların/engellilerin ulaşımını kolaylaştırması için daha küçük akülü araçlar adada yer almaya başlamıştı. Bu akülü araçların yanı sıra, şimdi İETT tarafından İstanbul’daki minibüslerin boyutlarında yeni Adabüsler hizmet vermeye başladı.

Ada halkı Büyükada’da ve Heybeliada’da İBB’nin bu kararına karşı eylemlerini sürdürüyor. Son olarak 20 Haziran Perşembe saat 14.00’te, Adalar Sivil İnisiyatifi üyeleri Büyükada’da Adalar Kent Konseyi önünde buluşarak bir eylem yaptı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylem, yoldan geçen bir Adabüs’ün önünün kesilmesiyle başladı. Daha sonra kitle yürüyüş yaptı; önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstihdam Ofisi’ne yüründü, daha sonra da Adalar Belediyesi’nin binasının önüne gidildi. Kitle, eylem boyunca “Halk burada, sorumlular nerede?”, “Adada Azmanbüs istemiyoruz” sloganları attı. Bir protestocu, Adabüslere karşı verilen 4500 imzayı hatırlatarak, “Mevcut belediye başkanı 5600 oyla seçildi, onlardan 4500’ü bu araçları adada istemiyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Sekiz kişi gözaltına alınmıştı

15 Haziran’da minibüslerin önünü kesen sekiz Büyükadalı, Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polisler tarafından gözaltına alınmış ve ardından sırayla serbest bırakılmışlardı. İBB’nin şikâyeti üzerine gözaltına alınan adalılardan biri, hastane sevkleri esnasında Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın kendilerini ziyaret ettiğini söyledi: “Seçim kampanyası boyunca akülü araçların adalara giremeyeceğini söylemişti. ‘Onlar adalara sokulursa ben belediye önünde yatacağım’ demişti. Ben de ona bu sözlerini hatırlatarak ‘Size yönelik çok büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz’ dedim.”

‘Adalarda yürümek istiyoruz’

Adalar Sivil İnisiyatifi, “Adalarda yürümek istiyoruz” diyerek söz konusu akülü araçların sokaklarda bulunmasına karşı çıkıyor ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İETT Genel Müdürlüğü‘nün Adalar için tasarladığı minibüs uygulamasını iptal etmesini ve Adalar’ın yürünebilir olmasını talep ediyor. Ancak İBB bu kararından şimdilik geri adım atmış değil ve akülü araçların çevre dostu olduğu vurgusunu yapmayı sürdürüyor. Ada halkı ise eylemlerine devam edecek. İnisiyatif, ada halkını her salı eylemlerine katılmaya çağırıyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.