Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokulda Kuran kursuna giderek hafızlık eğitimi alan ve bu yüzden de TEOG’a giremeyen öğrenciler için imam hatip liselerinde 256 kontenjan ayırdı.
Cumhuriyet’ten Sinan Taratanoğlu’nun haberine göre, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, hafızlık projesinin 2016-2017 eğitim öğretim yılında nasıl uygulanacağının ayrıntılarını bir genelgeyle belirledi. Buna göre, hafızlık programı için seçilen Anadolu İmam Hatip liselerine iki türlü öğrenci alınacak. Ortaokul mezunlarından TEOG puanı olanlar, seçtikleri Hafızlık Projesini Yürüten Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirilecek. TEOG puanı olmayan öğrencilerde TEOG puanları varmış gibi istedikleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din Öğretim Genel Müdürlüğünce kurulacak ortak bir komisyon, tercihte bulunan öğrencileri 8. sınıf başarı sırasına göre bir Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne kaydedecek.
14 okulda 646 kontenjan
TEOG puanı olsa da olmasa da hafızlık projesine girmek isteyen öğrencinin bir ortaokulu veya imam hatip ortaokulu bitirmiş olması koşulu yanı sıra 18 yaşından küçük olma şartı da aranıyor. Evli öğrenciler yasa gereği hafızlık liselerine kaydedilmeyecek. Öğrenciyken evlenenlerin ilişiği kesilecek ve açık öğretim lisesine veya mesleki açık öğretim lisesine kaydedilecek.
Hafızlık için, 14 Anadolu imam hatip lisesi proje okulu olarak belirlendi. İstanbul’da 3, Bursa’da 2; Denizli, Ankara, Trabzon, Ordu, Amasya, Erzurum, Isparta, Sakarya ve İzmir’de birer İHL’de TEOG puanı olanlar ve olmayanlar 14 okulda 646 kontenjan açıldı. TEOG puanı olmayan öğrenciler için ise 9. sınıflarda 256 kontenjan ayrıldı. Toplam 902 öğrencinin hafızlık projesine dâhil olması öngörüldü.