BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı yerlerdeki ağır hak ihlalleriyle ilgili Hükümete bağımsız soruşturmaya izin verme çağrısı yaptı. Hüseyin, 'en kaygı verici' haberlerin Cizre’de bodrumlarla 100 kişinin yanarak öldüğü iddiası olduğunu belirtti.
Cenevre'de yapılan yazılı açıklamada Zeyd Raad el Hüseyin, kendilerine Aralık ayı ortalarından Mart ayı başlarına kadar ordu ve güvenlik güçleri tarafından işlendiği ileri sürülen ihlâllerle ilgili ‘güvenilir kaynaklardan’ bir dizi çok endişe verici haberin ulaştığını söyledi.
Yapılan açıklamada, haberlerde geçen iddialar arasında, kadın ve çocuklar da dahil, silahsız sivillere keskin nişancılarca veya tank ve diğer zırhlı araçlardan kasten ateş edildiği, bölgeden işkence, keyfi gözaltı, sivillere ait binaların orantısız tahribi olduğu dile getirildi.
El Hüseyin, Cizre'de güvenlik kuvvetlerinin kuşattığı üç bodrum katına sığınmış 100 kişinin yakılarak öldürüldüklerine ilişkin haberleri "bunlar arasında en kaygı verici olan" diye niteledi.
İnsan Hakları Yüksek Komiseri, “terör operasyonları ve güvenlik operasyonları yapılırken yetkililerin insan haklarına saygı duyması elzemdir. Uluslararası hukuk işkenceyi, hukuk dışı infazları, gücün orantısız kullanımı ve keyfi gözaltıları yasaklar” ifadelerini kullandı.
El Hüseyin, sokağa çıkma yasakları, ölümler, gözaltılar ve çatışmalar nedeniyle büyük zorunlu göç yaşandığının da altını çizdi.
“Ankara’dan yanıt yok”
Komiserlikten yapılan açıklamaya göre, BM yaşanan hak ihlalleriyle ilgili soruşturma talep etti, Fakat Ankara henüz bu talebe yanıt vermediği gibi Komiserliğin, çatışma bölgelerinde gözlem yapma taleplerine olumlu yanıt vermedi.
Özellikle Cizre’de yaşananlarla ilgili iddiaların endişe verici olduğuna değinen Zeid, “2016’da coğrafi olarak bu kadar geniş bir alandan bu kadar az ve eksik bilgi gelmesi hem olağanüstü hem de endişe verici” ifadeleri kullanıldı.
‘Ört bas etmeleri şüphe uyandırıcı”
El Hüseyin, söz konusu ört bas etme çabasının ‘neler olduğu hakkında şüphe uyandırdığını” belirtti.
El Hüseyin, BM görevlilerinin yanı sıra gözlemciler, araştırmacılar ve gazetecilerin bölgeye girebilmesi için çağrı yaptı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türkiye hükümetinden daha önce de defalarca bağımsız insan hakları denetçilerinin çalışmasına izin vermesini istemiş ancak şimdiye kadar olumlu bir yanıt almamıştı.