Cizre’de 78 gün süren sokağa çıkma yasağı ‘kısmen’ kaldırıldı. İlçedeki operasyon ve çatışmalar nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların cenazelerinin büyük bir kısmı henüz ailelere teslim edilemedi; zira birçoğu teşhis edilemeyecek durumda.
Cizre’de 14 Aralık’tan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağı, 1 Mart itibariyle ‘kısmen’ kaldırıldı. 05.00 ile 19.30 saatleri arasında kaldırılan sokağa çıkma yasağı, Cizre’de yaşanan savaşın izlerinin derinliğini tekrar ortaya çıkardı. İlçedeki binaların neredeyse tamamı büyük zarar görürken, aileler evlerine geri dönmeye başladı. HDP Şırnak milletvekili Aycan İrmez, Cizre’ye geri dönen ailelerin sıkı bir aramadan geçirildiğini belirtti; “2 ayı geçen mağduriyet devam ediyor. Aileler Cizre’ye GBT sorgulamalarından sonra alınıyor. Aileler yıkılmış evlere, o yıkılmış evin belki sağlam kalan bir odasına geri dönüyor. Çünkü başka imkanları yok.”
Öte yandan, Cizre’de çatışmalar sırasında hayatını kaybeden cenazelerin tamamı halen ailelerine teslim edilemedi. Kriz Masası’nın geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, Cizre’den en az 145 cenaze çıktı. Cenazeler Antep, Urfa, Mardin, Şırnak Merkez’de bulunan devlet hastanelerine götürüldü; Aycan İrmez’in verdiği bilgiye göre 76 cenaze ise Habur sınır kapısında soğuk hava depolarında bekletiliyor.
114 cenaze tanınmayacak durumda
Mardin Barosu’ndan avukat Erdal Kuzu, çıkarılan 145 cenazeden 31’inin aileler tarafından teşhis edilebildiğini söylüyor. Bu da şu anlama geliyor; DNA örneği alınan 114 cenaze kimlik tespiti yapılamayacak durumda. Kuzu, farklı hastanelerde devam eden DNA eşleşme işlemleri sonucu toplam 64 cenazenin kimliğinin tespit edildiğini belirtiyor.
Milletvekili Aycan İrmez’in de belirttiği gibi, Habur’da da sadece 10’a yakın cenaze teşhis edilebilmiş; çünkü geri kalan cenazelerin ya vücut bütünlüğü bozulmuş ya da tamamen yanmış durumda. Bu cenazelerin teşhisi için DNA eşleştirmesi gerekecek. Habur’da şimdiye kadar 44 cenazenin DNA üzerinden kimlik eşleştirmesi yapıldı.
Mardin Devlet Hastanesi’ne gelen cenazelerle ilgili Agos’a bilgi veren avukat Seher Açay ise cenazelerin teşhisine avukat olarak katılabildiklerini ama otopsi işlemlerine ne avukatların ne de doktorların girebildiğini belirtiyor. Mardin Devlet Hastanesi’nde bulunan 17 cenazenin 6’sı parmak iziyle, 5’inin ise DNA eşleşmesiyle kimlikleri tespit edilebildi. Aileler, geri kalan cenazelerin DNA eşleşme sonuçlarını bekliyor.
Kimlik tespiti olmadan defnedildiler
Ailelerin acı bekleyişi sürerken, kimlik tespiti kesinleşmeden cenazelerin gömülmesine başlandı bile. DNA örneği alınan 12 cenaze, kimlik tespiti yapılmadan Cizre Asri Mezarlığı ve Yafes Mahallesi'nde bulunan mezarlığa, numaralandırılarak defnedildi.